Hlavní obsah

Za smrt ženy v lesoparku hrozí jejímu příteli až 16 let, on o ničem neví

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Až šestnáct let ve vězení může strávit čtyřiačtyřicetiletý Martin Mikovec, který podle obžaloby v podstatě utloukl k smrti svoji stejně starou družku. Muž svou vinu vyloženě nepopřel, tvrdí ale, že si kvůli opilosti z inkriminovaného dne v podstatě nic nepamatuje. Případ začal v úterý projednávat pražský městský soud.

Martin Mikovec u souduVideo: Marek Badal, Novinky

 
Článek

Mikovec hned na začátku jednání odmítl uzavřít dohodu o vině a trestu, podle svého obhájce i přes své alkoholické „okno“ nesouhlasí s právní kvalifikací činu. Soud tedy přistoupil k dokazování, které zahájil Mikovcovým výslechem.

Mikovec se dle svých slov pohybuje na ulici bez stálejšího bydliště zhruba deset let. Za tu dobu si prý prošel lecčím, mj. závislostí na pervitinu, které se prý dokázal zbavit. Ale jen díky alkoholu. „Já jsem alkoholik,“ prohlásil o sobě. Během života na ulici si vysloužil už dva podmíněné tresty za porušování domovní svobody, když se vloupal do cizí chatky, aby tam přespal.

Ubodal přítelkyni 21 ranami, zabíjet prý nechtěl. Soud mu potvrdil 18 let

Krimi

Se svou družkou se seznámil rovněž na ulici, zhruba po roce spolu začali chodit. Měli se prý rádi, i když jejich vztah označil za „Itálii“. Sem tam to zaskřípalo, jednou od Mikovce žena odešla, ale jinak spolu vycházeli. Problémem ale byl alkohol. „Jsme bezdomovci, no, pijeme prostě ve velkým,“ nechal se slyšet Mikovec, který připustil, že se už v minulosti mohl chovat vůči své partnerce agresívně, ale kvůli „oknům“ si to nepamatuje.

„Někdy jsme se ráno vzbudili a říkala mi, že jsem debil, že jsem ji zas praštil,“ popsal Mikovec. „Když nejsem opilej, tak jsem normální člověk, a měl jsem ji rád. Měli jsme se rádi,“ doplnil.

Popíjeli od rána

Podobně vzpomínal i na osudný březnový den letošního roku. Ten den spolu a dalšími několika známými pili už od rána. Ve čtyřech lidech zvládli „posnídat“ lahev rumu a asi dva nebo čtyři litry vína. V podobném duchu se nesl pak už celý den, kdy se různě pohybovali po Praze, až se dostali „domů“ do lesoparku poblíž Břevnovského kláštera, kde měli u hřbitovní zdi rozbitý jakýsi tábor.

Rozdělali si oheň a s kamarády nadále popíjeli. Tam ale Mikovcova paměť končí. „Z té noci si vůbec nic nevybavím, mám takový vokno, že prostě nevim,“ dušoval se u soudu. Vybavil si jen prý, že šel se svou družkou do stanu spát.

Partnera 22krát bodla a rozšlapala mu telefon, aby nemohl volat pomoc. Dostala 8,5 roku

Krimi

Podle obžaloby Mikovec ženu napadl brutálním způsobem, kdy jí mimo jiné natrhl slezinu, poranil žaludek, zlomil hrudní kost a žebro. Žena na místě zemřela, konkrétně na vykrvácení do břišní dutiny. „Ráno jsem se probudil a ona se ani nehla a neodpovídala, jsem na ni šáhnul a byla úplně studená. Vůbec nereagovala,“ řekl soudu Mikovec, kterého policie nakonec zadržela až druhý den u rodičů doma. „Je mi to hrozně líto prostě, ale já si to nepamatuju,“ uzavřel výpověď Mikovec.

Soud bude pokračovat výslechy svědků a soudních znalců, v případě, že uzná Mikovce vinným podle obžaloby, která ho viní z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti, hrozí muži osm až šestnáct let ve vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám