Hlavní obsah

Za smrt školáka na hřišti padlo první obvinění

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Třináctiletý školák Tomáš Turhober z Plzně, kterého v červnu při fotbálku na hřišti Selesiánského střediska mládeže zabila povalená branka, zemřel kvůli lidské nedbalosti. K tomuto závěru došli policisté, kteří okolnosti chlapcovy smrti vyšetřovali.

Článek

"Zahájili jsme trestní stíhání jednoho z pracovníků Selesiánského střediska pro ublížení na zdraví s následkem smrti," potvrdila v úterý Právu náměstkyně plzeňského policejního ředitele Hana Šindelářová. Podle závěru policistů tento zaměstnanec, který měl na starosti provoz střediska,  nezajistil dostatečné a bezpečné upevnění branek. Jedná se o nedbalostní trestný čin, za který je obviněný muž ohrožen až pětiletým trestem odnětí svobody. 

Tomáš po vstřelení gólu vyskočil na břevno sto kilogramů vážící branky, která  se i s ním poroučela k zemi a rozmačkala mu hlavu. "Na hřišti jsme při ohledání našli na zemi ocelové lanko s prasklou karabinou, které mělo branku zřejmě původně zajišťovat proti povalení. Svědci nám ale potvrdili, že branka zajištěna nebyla. I kdyby ale lanko s karabinou fungovalo jako pojistka proti povalení, z výsledků znaleckého posudku vyplývá, že  šlo o nedostatečné zajištění.

Odborníci z kriminalistického ústavu  provedenou zátěžovou zkouškou zjistili, že  k deformaci karabiny už dochází, když se na branku zavěsí čtyřicetikilové závaží," vysvětlila Šindelářová.  Policisté provoznímu střediska kladou za vinu, že  na hřišti nezajistil pravidelné kontroly sportovní zařízení, které mohly tragédii předejít. 

Vedoucí si myslí, že za to může firma

Vedoucí Selesiánského střediska Marek Sklenář řekl, že je v současnosti na pracovní cestě mimo Plzeň a nemá o zahájeném trestním stíhání podrobné informace. Tvrdí však, že měl sjednanou smlouvu s externí firmou, která zajišťovala bezpečnost práce v celém areálu včetně dodržování s tím spojených předpisů a norem.

"Myslím si, že hlavní odpovědnost by měla ležet právě na této firmě," řekl Sklenář. Jeho podřízený, který byl policií obviněn, zůstane zatím dál zaměstnancem střediska. "Ctím presumpci neviny a pokud nemám  v ruce pravomocný rozsudek, nebudu přijímat vůči tomuto pracovníkovi žádné pracovně právní opatření," dodal Sklenář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám