Hlavní obsah

Za smrt pacientky v síťovém lůžku nebude nikdo potrestán

Právo, Patrik Biskup
Dobřany

Za smrt jednapadesátileté pacientky psychiatrické léčebny v Dobřanech na Plzeňsku, která se v lednu oběsila na síťovém lůžku, nebude nikdo potrestán. Policisté nezjistili ze strany personálu taková pochybení, která by byla důvodem k zahájení trestního stíhání.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

"Proto jsme případ odložili," řekl v úterý Právu šéf kriminálky policejního ředitelství Plzeň-jih Miroslav Košan. Ke stejnému závěru došla i kontrolní komise sestavená ředitelem léčebny Vladislavem Žižkou, která vyšetřování prováděla souběžně. "Nemám v ruce nic, co by prokazovalo opomenutí z řad zaměstnanců," prohlásil Žižka.

Žena roztrhla část sítě v horním rohu lůžka a vzniklým otvorem prostrčila hlavu. V této poloze ji našli zdravotníci již mrtvou. Šibenici z lůžka si udělala jen pár hodin poté, co do něho byla umístěna.

"Ještě ten den ráno šla normálně s ostatními pacienty na snídani. Pak se ale její stav zhoršil. Začala být neklidná a službu konající lékařka se rozhodla ji z preventivních důvodů přeložit na izolaci do síťového lůžka," uvedl Žižka.

Žena trpěla sebepoškozováním

Podle něho onemocnění této ženy už v minulosti provázely náznaky sebepoškozování. "Pacientka ale nebyla v takovém stavu, který by vyžadoval nepřetržitý dohled. Nad jejím lůžkem byla umístěna kamera, která přenášela obraz do monitoru na sesterně. Personál ženu kontroloval přesně podle pokynu ošetřujících lékařů, kteří dokonce už uvažovali o jejím zpětném přeložení na normální oddělení," pokračoval Žižka.

Co bylo motivem jednání pacientky se nepodařilo zjistit. "Vlastně ani nevíme, jestli se jednalo o sebevraždu, nebo se chtěla jen dostat ven z lůžka. Mohlo u ní dojít k náhlému hnutí mysli, ke zkratu," dodal Žižka.

Po této události léčebna počty síťových lůžek zredukovala. "Z deseti jich teď máme pět. Chceme je soustředit na dvě specializovaná pracoviště, kde bude zkušenější personál," uzavřel Žižka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám