Hlavní obsah

Za smrt pacientky poslal soud lékaře jen před disciplinárku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Soud případ lékaře Jana Honala, obžalovaného ze smrti pacientky, postoupil v úterý České lékařské komoře k disciplinárnímu jednání. Podle soudců nešlo o trestný čin. Pětatřicetiletá žena zemřela v listopadu 2008 na následky selhání organismu způsobené akutním zánětem slinivky, který Honal, tehdy jako službukonající lékař chirurgické ambulance Mulačovy nemocnice v Plzni, včas nerozpoznal.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Lékař Jan Honal u soudu

Článek

„Pokud by byl skutek kvalifikován jako trestný čin ublížení na zdraví, tak k trestní odpovědnosti lékaře za tento trestný čin nepostačí samo o sobě jen nesprávné stanovení diagnózy pacienta, o kterého pečoval. Musel by dále náležitě nereagovat na projevy zhoršujícího se zdravotního stavu pacienta a nezajistit mu patřičnou lékařskou pomoc. To se ale nestalo,“ řekl soudce Luboš Patzenhauer.

Sedmapadesátiletý Honal byl obviněn z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti. Podle státního zástupce svojí nedbalostí špatně určil diagnózu, což vedlo až k úmrtí pacientky.

„Spokojil se s neúplnými výsledky laboratorního vyšetření krve, která obsahovala velké množství tuků. Z dalších údajů už by totiž mohl mít podezření na poruchu metabolismu tuků, na základě toho stanovit správnou diagnózu a zahájit bezodkladně adekvátní léčbu,“ řekl žalobce Štefan Oravec

Vyšetřuji tak deset zánětů slinivky za rok, ale takové příznaky, jako byly v tomto případě, jsem nikdy neviděl.
lékař

Žena přišla do nemocnice 1. listopadu odpoledne. Nejprve ji vyšetřil neatestovaný lékař a jeho diagnózu, zánět močových cest, následně schválil Honal. Ten také zahájil léčbu a poslal pacientku domů. Kvůli zhoršujícímu se zdravotnímu stavu žena musela druhý den ráno znovu do nemocnice, kde lékař pokračoval v již započaté léčbě. Až teprve ve večerních hodinách pojal podezření na zánět slinivky, což potvrdilo následné CT vyšetření. To už ale byl rozvoj nemoci v takovém stadiu, že zdravotníci nedokázali ženě pomoci.

Honal jakékoliv své pochybení popřel. „Udělal jsem všechno, co bylo v té chvíli v mých silách. Žádnou vinu necítím,“ prohlásil chirurg s více jak třicetiletou praxí. Hájí se tím, že průběh onemocnění byl krajně atypický.

„Vyšetřuji tak deset zánětů slinivky za rok, ale takové příznaky, jako byly v tomto případě, jsem nikdy neviděl. Pacientka byla ve stabilním stavu, neměla teplotu, nezvracela a také puls byl správný. Stěžovala si jen na bolest pod žebry. Vyšší obsah tuků v krvi jsem přičítal dietní chybě, protože žena trpěla hyperlipidemií. Proto jsem také nežádal o doplnění laboratorního vyšetření,“ prohlásil lékař. Podle něho se zdravotní stav pacientky změnil až po 36 hodinách.

„Do té doby všechny příznaky a výsledky vyšetření ukazovaly na zánět močových cest a ledvinové pánvičky. Pak ale v rozmezí dvou až tří hodin došlo k dramatické změně. To už vykrystalizovalo do akutního zánětu slinivky břišní,“ pokračoval Honal.

Soudní znalec Pavel Kohout u hlavního líčení potvrdil, že došlo k nesprávnému určení diagnózy „Byla to chyba, která ale nevyplývala z porušení léčebných postupů. Pacientka neměla typické příznaky pro akutní zánět slinivky. Stěžovala si na bolesti břicha, což umožňuje široké spektrum diagnóz. Z mého hlediska měl být doktor Honal více podezřívavý, měl se více zamyslet. Mě osobně by abnormální výsledky laboratorního vyšetření nakoply, že je něco špatně,“ prohlásil Kohout.

Podle něho ale vinu nenese jen Honal ale selhali další dva lékaři. „Diagnózu obžalovaného potvrdili i internista a další ambulantní lékař. To není chyba jednoho doktora, ale celého systému,“ uvedl Kohout.

Reklama

Výběr článků

Načítám