Hlavní obsah

Za šíření viru HIV dostal mladík z Přerovska podmínku

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Loni v lednu se 20letá Tereza z Plzně seznámila s o rok starším Danielem Zábranským z Přerovska. Po rozchodu ještě v témže roce se mladá žena dozvěděla, že expřítel byl v době jejich vztahu HIV pozitivní. Stejně jako Tereze zamlčel mladík nebezpečnou nemoc i další známosti, se kterou měl rovněž nechráněný pohlavní styk. Plzeňský okresní soud uložil Zábranskému v úterý podmínku na 30 měsíců.

Daniel Zábranský u soudu v PlzniVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Soud uložil Zábranskému trest za úmyslné šíření nakažlivé lidské nemoci. Naštěstí ani jednu z dívek nenakazil, součástí verdiktu je ale povinnost zaplatit každé z dívek 20 tisíc korun jako odškodné za způsobenou psychickou újmu.

„Jednal naprosto bezohledně. Udržoval pohlavní styk s dívkami, aniž by jim o své nemoci řekl, a tím je vystavil vysokému riziku nákazy. Byla to jen otázka štěstí, že k přenosu nemoci nedošlo, což rozhodně nelze přičítat k dobru obžalovaného,“ uvedla při odůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Miriam Kantorová.

Nakazil virem HIV 14letého chlapce, Ústavní soud mu potvrdil devět let vězení

Krimi

Podle ní postačí uložení pouze výchovného trestu. „Obžalovaný nebyl v minulosti odsouzen ani trestně stíhán. Soudní řízení pro něj bude dostatečným ponaučením do budoucna. Obě poškozené nepochybně musely prožívat stres zejména v době, kdy čekaly na výsledky zdravotních testů. Proto jsme rozhodli také o náhradě nemajetkové újmy,“ doplnila Kantorová.

Měsíc hrůzy, než dostala výsledek testu

Sám Zábranský před soudem řekl, že všechno, co je uvedeno v obžalobě, je pravda a že všeho lituje. Proč před dívkami o své nemoci mlčel, ale nevysvětlil.

Za sex bez ochrany dostala prostitutka s HIV sedm let vězení

Krimi

„Ještě teď mi naskakuje husí kůže, jakmile si na to vzpomenu. Když mi to tehdy oznámila Danielova matka, tak jsem se z toho úplně sesypala. Nechápala jsem, jak mi mohl takovou zásadní věc tajit. Týden jsem to v sobě dusila a pak se svěřila rodičům. Na policii jsme podali trestní oznámení a já šla na testy do nemocnice,“ řekla Právu Tereza.

Soudce Elischer hrál v televizi muže nakaženého HIV, dostal za to výtku

Krimi

Měsíc trvalo, než dostala do rukou laboratorní výsledky. „Pořád jsem na to musela myslet. Nic jiného jsme v hlavě neměla. V podstatě jsem se vnitřně snažila smířit s tou horší variantou. Byly to hrozné nervy. Nikomu bych nic podobného nepřála. Ta úleva nakonec byla obrovská,“ líčila Tereza své pocity.

Úterní rozhodnutí soudu není pravomocné, státní zástupkyně i obžalovaný si nechali lhůtu pro případné odvolání až po doručení písemné podoby rozsudku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám