Hlavní obsah

Od 15 let je HIV pozitivní, ale rizikovým sexuálním stykům se nebránila

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Když jí bylo pouhých 15 let, zjistili lékaři, že má AIDS. Později onemocněla i žloutenkou, konkrétně neléčitelnou virovou hepatitidou typu C. Přesto mužům nabízela sexuální služby. Téměř dva roky udržovala 24letá Alžběta Dzurková nechráněný pohlavní styk s minimálně pěti partnery, aniž by oni měli tušení, že má žena nevyléčitelnou nakažlivou nemoc.

Od 15 let je HIV pozitivní, ale rizikovým sexuálním stykům se nebránilaVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Navíc Dzurková už byla v minulosti za podobné chování dvakrát pravomocně odsouzena. Nyní stojí před soudem už potřetí.

Hlavní líčení začalo u Krajského soudu v Hradci Králové v pondělí. Mladá žena je obžalovaná z pokusu těžkého ublížení na zdraví a přečinu šíření nakažlivé lidské nemoci, za což jí hrozí pět až 12 let vězení. Dopustit se ho měla postupně na pěti mužích ve věku 20 až 50 let, s nimiž se intimně stýkala v době od Štědrého dne roku 2014, kdy se vrátila z vězení, do 5. října loňského roku.

Podle obžaloby totiž žádnému z nich neřekla, že je nemocná, přestože s nimi měla nechráněný pohlavní styk. Přiznala to i během své pondělní výpovědi. S výjimkou prvního z poškozených.

Cítila jsem se dobře, zdravě, potíže jsem neměla
obžalovaná Alžběta Dzurková

„Bydlela jsem s ním asi osm měsíců až rok. O mé nemoci věděl od začátku. I jeho rodina,“ uvedla. Ostatní prý údajně opravdu netušili o nebezpečí, které jim hrozí.

„Neměla jsem kam jít. Nejdřív jsme měli styk s kondomem. Po nějaké době ale řekl, že to tak nemá rád,“ vysvětlovala své chování vůči dalšímu z poškozených Alžběta Dzurková. Měla prý strach, že by se s ní muž rozešel.

„Myslela jsem si, že to dopadne dobře. Cítila jsem se dobře, zdravě, potíže jsem neměla,“ snažila se vysvětlit soudu své pohnutky a razantně odmítla, že by za pohlavní styky dostávala peníze.

Mladá žena byla problematická už od mládí, které od dvou let trávila v ústavech. Požívala drogy, utíkala, na lékařské kontroly nechodila. Že je HIV pozitivní, se ukázalo ještě v době jejího pobytu ve výchovném ústavu. Tehdy jí bylo 15 let. Nakazila se zřejmě na jednom ze svých útěků při aplikaci drog. Již jako HIV pozitivní otěhotněla, dítě se naštěstí narodilo zdravé.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaná Alžběta Dzurková u hradeckého soudu

„Paní obžalovaná byla poučena, že ještě před pohlavním stykem musí svého partnera na svá onemocnění upozornit a dodržovat zásady bezpečného sexu. Přesto tak v případech čtyř poškozených neučinila. Tohoto jednání se dopustila opětovně, neboť již byla za obdobný čin pravomocně odsouzena,“ upozornila státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Na počátku hlavního líčení požádal obhájce obžalované o vyloučení veřejnosti z projednávání z důvodu ochrany mravnosti a ochrany svědků. „Přála bych si to, nechci být na kameře,“ potvrdila obžalovaná Dzurková. Soud však tomuto návrhu nevyhověl i proto, že například ochrana mravnosti je v zákoně chápána jinak než ochrana obžalované, která se má zpovídat ze svých činů.

Hlavní líčení bude pokračovat v úterý výpověďmi poškozených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám