Hlavní obsah

Za požár paneláku dostala alkoholička z Klatovska podmínku. Musí na odvykačku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvouletou podmínku a protialkoholní léčení. Takový trest si v pondělí u klatovského okresního soudu vyslechla 67letá Marie Kubalíková za obecné ohrožení z nedbalosti.

Foto: Hasiči Nýrsko

Záchranné složky zasahují u požáru panelového domu v Nýrsku.

Článek

Podle zatím nepravomocného rozsudku loni na podzim zapálila v opilosti byt v panelovém domě v Nýrsku, přičemž oheň a dým následně vyhnaly ven desítky nájemníků. Čtyři z nich musela na místě ošetřit záchranná služba.

Důchodkyně před soudem vinu popřela s tím, že příčinou požáru byla závada na televizi. „Pamatuji si, že z ní vyšlehly plameny,“ tvrdila. Tomu ale soud neuvěřil.

Podle předsedy senátu Petra Sperka začalo v bytě hořet poté, co obžalovaná přehodila přes hořící svíčku textilní deku. Svíčku nechala po alkoholovém dýchánku na dřevěném konferenčním stolku a usnula.

Když se krátce probrala, přehodila přes ni přikrývku, která se vznítila. Požár se začal postupně šířit po celém obývacím pokoji a toxický kouř postupně zamořil celý dům.

Hasiči museli jeho obyvatele vyvádět ven v dýchacích přístrojích a některé dokonce zachraňovali pomocí výsuvného žebříku. Jeden z nájemníků dokonce ze strachu vyskočil z okna.

Obžalované ženě policisté na místě naměřili v dechu téměř jedno promile alkoholu. Celkovou škodu vyšetřovatelé vyčíslili na více než dva miliony korun.

„Ten večer ke mně přišli dva lidé na návštěvu. Popíjeli jsme víno. Když kolem půlnoci odešli, lehla jsem si na gauč v obýváku a usnula. Měla jsem tam na stole zapálenou svíčku, která už ale dohořívala,“ popisovala stíhaná seniorka, co předcházelo samotnému požáru.

Kolem čtvrté hodiny ji vzbudil zápach, jako když se pálí umělá hmota.

„Když jsem otevřela oči, viděla jsem za televizí plameny. Snažila jsem se je uhasit, ale nešlo to. Tak jsem rychle běžela odemknout dveře od bytu a soused mě vyvedl ven, protože nebylo vidět na krok,“ dodala Kubalíková.

Při požáru paneláku v Nýrsku utrpěli zranění čtyři lidé včetně hasiče

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám