Hlavní obsah

Za požár na Florenci může svíčka vyrobená z PET láhve a toaletního papíru

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská policie ukončila ve čtvrtek vyšetřování tragického požáru, při kterém letos v říjnu na pražském Florenci zemřelo devět lidí. Z vyšetřování vyplynulo, že oheň vznikl kvůli nedbalosti čtyřicetiletého muže, jenž při požáru také zemřel.

Článek

„Vyšetřovatelé zjistili, že pravidelní nocležníci v objektu používali svíčky, které si sami vyráběli z PET lahví, vosku a toaletního papíru. Právě použití takovéto svíčky se stalo devítičlenné skupině osudným,“ řekla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Vyšetřovatel po prostudování posudků případ odložil. „Odborné znalecké posudky shodně určily jako příčinu požáru manipulaci s otevřeným ohněm. V závěru vyšetřování byla právní kvalifikace změněna na přečin obecného ohrožení z nedbalosti,“ řekla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Vyšetřovatelé hasičů našli ohnisko požáru, k čemuž nemalou měrou pomohla veřejnost, která poskytla policii soukromé záběry průběhu požáru pořízené mobilními telefony. Ložisko požáru se nacházelo v jedné z bývalých kanceláří. Tuto místnost obýval podle zjištění policistů právě zmiňovaný 40letý muž.

Kriminalisté v průběhu vyšetřování postupně vyloučili úmyslné založení požáru. Z výpovědi svědků, kteří v budově příležitostně přespávali, vyplývá, že mezi nocležníky nedocházelo k žádným sporům či vyřizováním účtů.

Určit totožnost obětí se podařilo pomocí vzorků DNA. Výsledky soudní pitvy potvrdily, že tři ženy a šest mužů ve věku od 19 do 44 let zemřely v důsledku otravy zplodinami hoření. Mrtví měli v těle také opiáty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám