Hlavní obsah

Za popálené holčičky na táboře padlo další obvinění

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rokycany

Za nezdařený chemický pokus na příměstském táboře v Rokycanech, při kterém se předloni v srpnu popálily tři holčičky, padlo další obvinění.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Po trestním stíhání 47leté vedoucí tábora nyní policie obvinila z těžkého ublížení na zdraví jednu z instruktorek. Právu to v pondělí potvrdila státní zástupkyně Ivana Dragunová, která dohlíží na vyšetřování případu.

Podle ní se 41letá žena domluvila s kolegyní na tom, že původně neúspěšný pokus zopakují. To se jim poté vymklo z rukou a dívenky skončily po výbuchu v péči záchranářů.

Natálka je zřejmě z nejhoršího venku

Obě ženy tehdy chtěly dětem zpestřit táborový program pyrotechnickým experimentem, kterému se říká faraonův had. Při něm se zapálí směs cukru, jedlé sody a etanolu, čímž dojde k chemické reakci vytvářející tělo pěnového hada.

Hasiči evakuovali dětský tábor na Vysočině

Domácí

„Nedodržely předepsaný postup tak, aby výsledný efekt byl bezpečný,“ stojí v obvinění. První pokus ženám nevyšel, tak se obě domluvily, že ho zopakují. Starší z nich pak do ohniště nalila líh a došlo k explozi.

Nejhůře tehdy dopadla sedmiletá Natálka, kterou transportoval vrtulník na popáleninové centrum v Praze na Vinohradech.

„Utrpěla vážné popáleniny druhého stupně na 43 procentech těla, na více než dvaceti procentech těla tyto popáleniny dosahují život ohrožujícího stupně tři. Natálčin stav je skutečně vážný,“ popsali stav dívenky krátce po události rodiče na sociální síti.

Hygienici ukončili tábor u Písku. Děti měly zažívací potíže

Domácí

Po roce už bylo jasné, že Natálka je z nejhoršího venku. Ukázaly to její fotografie na Facebooku.

Tehdy sice stále měla jizvy po těle i v obličeji a k úplnému uzdravení ji čeká ještě dlouhá cesta, ale úsměv na její tváři svědčil o tom, že má nejspíš největší utrpení za sebou. Zranění dítěte vážně zasáhlo do chodu celé rodiny.

„Maminka Natálky nebude moci dlouhodobě chodit do zaměstnání, její sílu teď bude potřebovat zraněná dcerka, ale i její další děti (tříletá dvojčata), tím bohužel přijde rodina o značnou část financí,“ uvedli na internetu rodinní přátelé.

Ti kromě facebookové stránky Pomáháme Natálce zpět do života založili po tragédii transparentní účet, na který tisíce dárců poslaly několik milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám