Hlavní obsah

Za pomstu švagra baseballovou pálkou bude sedět 10 let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tibor Balog (30) neudržel emoce na uzdě a s baseballovou pálkou v ruce šel pomstít svého švagra. Vrchní soud v Praze odmítl překvalifikovat čin z pokusu o vraždu na ublížení na zdraví a potvrdil Balogovi desetiletý trest ve vězení.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Odsouzený Tibor Balog přichází do soudní síně.

Článek

Podle senátu Vrchního soudu byly v předchozím řízení shromážděny veškeré relevantní důkazy. Předsedkyně senátu Jaroslava Maternová připomněla brutalitu útoku a určitou míru plánování pomsty.

„Baseballovou pálku, která byla podle výpovědí svědků jinak uložena v kufru auta, měl připravenou mezi předními sedadly auta,” uvedla Maternová a dodala, že trest (u dolní hranice trestní sazby) v Balogově případě není možné považovat za nepřiměřeně přísný. Odsouzený byl v minulosti několikrát trestán a je v podmínce za pokus o znásilnění.

Obhájkyně Zuzana Dostálková se snažila soud přesvědčit, že nešlo o pokus o vraždu. „Kdyby ho chtěl usmrtit, tak by pokračoval,” řekla soudu v závěrečném návrhu. Navíc je prý napadený Giňa agresivní, násilnický rváč, používající jakékoli zbraně k útoku. Lahve s pivem, které při útoku držel v ruce, mohl použít jako zbraň.

Podle státní zástupkyně jsou trest i kvalifikace v pořádku. Balog neměl s Giňou žádný osobní problém. Jel za ním s touhou pomstít svého švagra, kterého předtím Giňa napadl sekyrou na rodinné oslavě, a bil ho hlava nehlava. Balog se již dříve vyjádřil, že mu bylo jedno, jak a kam mlátí. Když Giňa upadl do bezvědomí, dostal ještě od útočníka kopanec do obličeje.

Rozsudek je pravomocný, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Útok byl veden bez rozmyslu

Baloga poslal na deset let do vězení loni v září Krajský soud v Hradci Králové za výtržnictví a pokus o vraždu. Balog s baseballovou pálkou v ruce zaútočil na dvaatřicetiletého Giňu, který měl napadnout jeho švagra Štefana Horvátha (22). Ten byl také za výtržnictví potrestán ročním vězením.

„Útok baseballovou pálkou byl veden bez rozmyslu do horní části těla. Tyto údery byly způsobilé, aby poškozený zemřel. Baseballová pálka není ruka. Je to svým způsobem zbraň a obžalovaný si musel být vědom, že může usmrtit,“ uvedl soudce Luboš Sovák v odůvodnění zářijového rozsudku.

„Reakce na předchozí konflikt přišla s velkým časovým odstupem. V tu chvíli nikomu z útočících nebezpečí nehrozilo, postižený přijel nakupovat,“ vysvětlil Sovák, proč se soud neztotožnil s návrhem obhajoby překvalifikovat skutek z pokusu vraždy na zločin ublížení na zdraví.

Balog se podle obhajoby dostal do stavu maximálního rozčilení, a proto popadl první, co měl po ruce, což byla zrovna baseballová pálka. Jeho jednání prý ale nebylo vedeno v úmyslu poškozeného usmrtit.

Pomsta za napadení sekyrou

Během rodinné oslavy v Zájezdci u Chrudimi loni v dubnu se Horváth pohádal s Giňou, který ho měl napadnout a zranit sekerkou. Později téhož dne se všichni náhodně setkali na ulici v Hrochově Týnci. Balog s Horváthem neudrželi emoce a na muže se vrhli. Za to byli oba obžalováni z výtržnictví. Balog, vzhledem k větší intenzitě útoku, vedeném navíc s pálkou v ruce, také z pokusu o vraždu.

Balog totiž bil poškozeného opakovaně do hlavy a přestal až ve chvíli, kdy muž zůstal ležet v bezvědomí na zemi. Utrpěl zlomeninu spánkové a temenní kosti a dvojitou zlomeninu dolní čelisti. Život mu zachránil včasný lékařský zásah.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám