Hlavní obsah

S baseballovou pálkou šel pomstít švagra, dostal 10 let vězení

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Deset let ve vězení by si měl odsedět Tibor Balog, kterého ve středu uznal Krajský soud v Hradci Králové vinným z výtržnictví a pokusu o vraždu. Balog s baseballovou pálkou v ruce zaútočil letos v dubnu v Hrochově Týnci na Chrudimsku na dvaatřicetiletého muže, který údajně tentýž den napadl jeho švagra Štefana Horvátha (22). Ten byl rovněž za výtržnictví potrestán ročním vězením.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Proti desetiletému trestu odnětí svobody se Tibor Balog odvolal přímo v soudní síni.

Článek

„Útok baseballovou pálkou byl veden bez rozmyslu do horní části těla. Tyto údery byly způsobilé, aby poškozený zemřel. Baseballová pálka není ruka. Je to svým způsobem zbraň a obžalovaný si musel být vědom, že může usmrtit,“ uvedl soudce Luboš Sovák v odůvodnění rozsudku.

Ten není dosud pravomocný. Tibor Balog se proti němu odvolal přímo v soudní síni, Štefan Horváth a státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

„I kdyby došlo ke konfliktu na zahradě, jak bylo obhajobou prezentováno, nebyl to důvod pro jednání, k němuž došlo. Reakce na předchozí konflikt přišla s velkým časovým odstupem. V tu chvíli nikomu z útočících nebezpečí nehrozilo, postižený přijel nakupovat,“ vysvětlil předseda senátu, proč se soud neztotožnil s návrhem obhajoby překvalifikovat skutek z pokusu vraždy na zločin ublížení na zdraví.

„Můj mandant nemá námitek proti popisu události, od počátku se doznával. Jeho jednání ale nebylo vedeno v úmyslu usmrtit poškozeného,“ tvrdila obhajoba. Balog se prý dostal do stavu, kdy byl rozčilen na maximum. Proto se oháněl tím, co měl v ruce, a v ruce měl baseballovou pálku.

Balog bil poškozeného opakovaně do hlavy, přestal až ve chvíli, kdy muž zůstal ležet v bezvědomí na zemi. Utrpěl zlomeninu spánkové a temenní kosti, dvojitou zlomeninu dolní čelisti. Život mu zachránil lékařský zásah.

Poškozený ho napadl sekerou

Napadení se odehrálo letos v podvečer 26. dubna. Horváth s přítelkyní byli během dne na rodinné oslavě v Zájezdci u Chrudimi. Tam se dostal do sporu s později poškozeným, který ho měl napadnout a zranit sekerkou.

Bohužel ještě tentýž den se všichni náhodně setkali na ulici v Hrochově Týnci. Horké hlavy ještě nevychladly, Balog s Horváthem se neudrželi a na muže se vrhli. Za to byli oba obžalováni z výtržnictví. Balog, vzhledem k větší intenzitě a delší době útoku, vedeném navíc s pálkou v ruce, také z pokusu o vraždu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám