Hlavní obsah

Za pomoc proruským separatistům proti „ukrajinským fašistům“ potvrdil Nejvyšší soud šest let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest let za mřížemi stráví Lukáš Nováček z Karlovarska za to, že odjel pomáhat na Donbas proruským separatistům. Nejvyšší soud zamítl jeho dovolání, ve kterém mimo jiné tvrdil, že nevěděl, že Donbas nebo Luhansk nejsou republikami, takže se podílí na terorismu

Foto: Novinky

Lukáš Nováček v lednu u odvolacího soudu

Článek

Nováček v dovolání tvrdil, že jednal ve „skutkovém omylu“. Podle dřívějšího vyjádření advokáta nemohl Nováček jako právní laik tušit, že povstalecká území na východě Ukrajiny nejsou republikami s regulérní armádou, a že se tedy dopouští trestného činu účasti na organizované zločinecké skupině, či dokonce terorismu.

Podle NS však byl Nováček dostatečně obeznámený se situací na Ukrajině a s charakterem povstaleckých armád bojujících proti vládě svrchovaného státu.

Místo 20 let vězení jen šest. Soud mladíkovi uvěřil, že na Ukrajině „válčil v kuchyni“

Krimi

„Obviněný byl minimálně srozuměn s tím, že se účastní činnosti ozbrojených, vojensky organizovaných separatistických sil, které násilně narušovaly územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny. A on se s takovým cílem ztotožňoval,“ stojí v rozhodnutí NS.

Nováček vyrazil v červenci 2015 na Donbas, kde se proruskými separatisty nechal vyzbrojit a vystrojit a aktivně se zapojil do jejich protivládní činnosti. Mělo jít o strážní i hlídkovou službu, působil v rozvědce a zapojoval se do bojů s ukrajinskou armádou.

Nováček nicméně aktivní zapojení do bojů popřel. „Jel jsem tam za dívkou jménem Nataša, se kterou jsem se seznámil na sociální síti. Chtěl jsem, aby byla moje přítelkyně,“ prohlásil u hlavního líčení Nováček.

„Ta na mě na místě čekala s jedním Slovákem. Začali mě tam přesvědčovat, ať se přidám do armády Novorusije. Já jsem tam nechtěl umřít, tak jsme se domluvili, že budu jen civilním zaměstnancem, různě vypomáhat v kuchyni a tak. Při zápisu jsem odevzdal pas,“ dodal.

Že nešlo pouze o výpomoc v kuchyni dokazují mimo jiné jeho fotky před těžkou vojenskou technikou nebo video, kde hlásá, že přijel do Doněcku bojovat proti „ukrajinským fašistům“.

Na Ukrajině se mi vysmáli, ať jdu škrábat brambory, hájil se Čech obžalovaný z terorismu

Krimi

Nováčkovi původně Krajský soud v Plzni uložil dvacetiletý trest za teroristický útok, odvolací soud ale jeho jednání překvalifikoval na účast na teroristické skupině a snížil trest pouze na šest let.

Nováček se u soudu kál, že šlo o mladickou nerozvážnost a podobně, po odvolání ale prohlašoval, že jde o politický proces, jehož je obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám