Hlavní obsah

Za pokus zavraždit bratra si odsedí přes dvanáct let

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Státní zástupkyně se v loňském roce dovolala k Nejvyššímu soudu kvůli verdiktu Krajského soudu v Hradci Králové o výši trestu pro šedesátiletého Stanislava Sychru ze Dvora Králové nad Labem. A uspěla. Krajský soud ve středu akceptoval překvalifikování trestného činu pokusu vraždy a Stanislava Sychru poslal na dvanáct a půl roku do věznice s ostrahou. Verdikt je pravomocný.

Foto: René Chvalina, Právo

Do soudní síně přivedli Stanislava Sychru členové justiční stráže přímo z vazby.

Článek

Sychra byl odsouzen v červnu loňského roku, kdy dostal jedenáct roků. Trest mu byl uložen za to, že se pokusil zastřelit svého o osm let mladšího bratra. Sychra se přiznal, že po bratrovi vystřelil, ale odmítl, že by ho chtěl zabít.

„Mám z toho, co se stalo, pocit lítosti. Nechtěl jsem ho zabít,“ zopakoval ve středu u soudu zcela roztřesený Sychra.

Několikrát vypálil malorážkou

Sychra 8. prosince roku 2010 nejprve v bratrově domě na Trutnovsku sebral malorážku a vypálil po sourozenci několik ran. Bratra zasáhl do krku, jícnu, průdušnice, plic, roztříštil mu žebro a poranil ruku. Poté zavolal záchranku a zabarikádoval se na půdě s výhrůžkou, že se zastřelí. Policejní vyjednávač ho nakonec přesvědčil, aby se vzdal.

Důvodem k jeho činu mělo být to, že jeho bratr zjistil podivné machinace se svým účtem, spořitelnu požádal, aby to prošetřila, a v podezření se ocitla manželka Stanislava Sychry. Sychra prý na naléhání manželky na bratrovi chtěl, aby oznámení stáhl. Ten to však neučinil a Sychra ho chtěl potrestat a začal po něm střílet.

Manželka ho připravila o peníze

„Chtěl bych bratrovi vše uhradit, ale zatím nemám z čeho, i když ve výkonu trestu jsem doposud pracoval,“ dušoval se u soudu Sychra. Manželka Stanislava Sychry, mezitím v době kdy seděl, ho nakonec připravila i o peníze na jeho účtu. Povedená choť byla mezitím nepodmíněně odsouzena za podvody a zpronevěru.

„Nevím jestli, a kdy bratrovi odpustím. Zatím nemohu. Vše se mi stále vrací,“ uvedl ve středu Právu poškozený bratr. Ten vidí bratrův čin jako vyvrcholení stresové situace a velkou vinu na všem přisuzuje právě jeho manželce.

Výběr článků

Načítám