Hlavní obsah

Za pokus pašování zbraní potrestáni od 15 měsíců do 7 let

Právo, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Ústecký krajský soud v pondělí uložil za pokus pašování zbraní do Ruska, krádež kamiónu se zbožím a přípravu loupeže dalšího kamiónu pěti lidem tresty od 15 měsíců do 7 let. Státní zástupkyně obvinila čtyři muže a jednu ženu z Teplicka a Litoměřicka z porušování předpisů o zahraničním obchodu s vojenským materiálem, z krádeže a přípravy loupeže ve spolupachatelství.

Článek

Všichni obžalovaní svoji vinu popřeli a proti verdiktu se odvolali. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. 

Roman Šulyok (7let), Jan Šulyok (5,5 roku) a Vladislava Klečková (15 měsíců s podmínkou na 2 roky) si podle obžaloby opatřili deset samopalů s větším množstvím zásobníků, pistoli, několik ručních granátů, přes 2300 nábojů a další doplňky k ručním zbraním. Zboží ukryli do šesti palet s dlaždicemi, které v březnu 2003 naložili v Teplicích na nákladní auto s úmyslem zbraně vyvézt bez povolení do Ruska a tam prodat. Zbraně a munici ale objevili celníci na přechodu s Polskem v Chotěbuzi.

Roman Šulyok před soudem popřel, že by o nákladu zbraní něco věděl. "Byl jsem v té době na dovolené," prohlásil. Když mu ale předsedkyně senátu přečetla úryvky z telefonních odposlechů, které mohly naznačovat nekalé obchody, vysvětloval jejich obsah domluvou se svým obchodním partnerem o jiném zboží. "Nikdy jsem zákon nepřekročil," prohlásil v pondělí před soudním senátem.

Násilím chtěli ukrást další kamión

V srpnu 2003 se podle obžaloby dohodli Roman Šulyok, Jan Šulyok, Miroslav Šulyok (2 roky s podmínkou na 4 roky) a Václav Jílek, jehož případ bude projednán samostatně, na krádeži kamiónu, který vezl z Německa zboží za 1,7 miliónu korun pro pražské vietnamské obchodníky. Kamión řídil Jan Šulyok, který podle obžaloby auto odstavil v Teplicích poblíž bytu své přítelkyně. Po čase se na místo vrátil, ale kamión tam už nebyl.

V září téhož roku měli Roman Šulyok, Jan Šulyok, Jiří Popelka (4 roky) a Vladislava Klečková podle obžaloby v úmyslu za použití střelných zbraní ukrást kamión se zbožím za dva milióny korun. Policie skupinu sledovala. Zatkla ji ještě před loupeží, aby nebyl ohrožen život řidiče kamiónu. Před soudem vypovídal jako utajený svědek i policista, který tomuto zásahu velel. "V jejich autě se našel revolver a samopal," uvedl.

Roman Šulyok se v průběhu hlavního líčení proti obžalobě z krádeže kamiónu ohradil, protože prý nemá zapotřebí něco krást. Za 12 let jeho podnikání v dopravě přivezl ze zahraničí mnoho atraktivního zboží, z něhož se nikdy nic neztratilo. "U odsouzených se jednalo o společensky velmi nebezpečné jednání," uzavřela v pondělí hlavní líčení soudkyně Jana Kurešová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám