Hlavní obsah

Za pokus o uplácení ostravského primátora padla podmínka

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Podmíněný trest uložil ve čtvrtek Okresní soud v Ostravě Jiřímu Lukešovi, který se podle rozsudku v roce 2015 pokusil podplatit primátora Ostravy Tomáše Macuru a jeho náměstkyni Kateřinu Šebestovou (oba ANO). Stejný soud sice již před rokem obžalovaného zprostil viny, ovšem státní zástupce se tehdy odvolal ke krajskému soudu, který případ vrátil k novému posouzení. Rozsudek zatím není pravomocný.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Okresní soud nyní na základě pokynů odvolacího soudu znovu vyslechl některé svědky a rozhodl zcela opačně, a to o vině obžalovaného.

Lukešovi vyměřil kromě podmíněného trestu 24 měsíců odnětí svobody se zkušební dobou 36 měsíců také peněžitý trest ve výši 100 tisíc korun. Rozsudek zatím není pravomocný, obžalovaný i státní zástupce si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

Jak stojí v obžalobě, bývalý zaměstnanec teplárenské společnosti Veolia Jiří Lukeš nabídl Macurovi a jeho prostřednictvím i Šebestové každému přes 100 tisíc korun. Charakterizoval to jako „příspěvek na dovolenou“.

Nabídka souvisela s neoficiálním vyplácením odměn pro členy komise, která mimo jiné stanoví vývoj cen tepla ve městě. V minulosti firma vyplácela odměny oficiálně, v roce 2010 ale tuto praxi zastupitelstvo ukončilo. Lukeš prý Macurovi řekl, že firma zástupcům města odměny neformálně vyplácí i nadále.

Obžalovaný to u soudu popíral, prý šlo o nedorozumění. Macura dodnes tvrdí, že Lukešova slova i s odstupem času vnímá jako korupční nabídku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám