Hlavní obsah

Za podvody s dluhopisy rozdal soud 16,5 roku. Naletěli i odboráři Prazdroje

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Celkem šestnáct a půl roku vězení rozdal ve čtvrtek Městský soud v Praze ve 13 let starém případu rozsáhlého podvodu s dluhopisy. Odsouzenými je pětice mužů z bývalého vedení společnosti Credit and Development Company (CDC), kteří podle rozsudku vylákali od důvěřivců desítky miliónů korun. Soud jim navíc uložil povinnost nahradit škodu. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mezi poškozenými jsou například odboráři Plzeňského Prazdroje nebo jejich kolegové z odborového svazu obchodu, kteří se nechali zlákat vidinou slibovaného 12procentního zisku a do koupě dluhopisů investovali milióny.

Podle státní zástupkyně nebyly zisky deklarované společností CDC reálné a pětice obžalovaných nikdy neměla v úmyslu slibovanému zhodnocení dluhopisů dostát.

Jako záměr své podnikatelské činnosti se slibovaným vysokým výnosem předkládalo vedení CDC svým klientům developerský projekt výstavby rodinných domů na ploše více než 90 tisíc metrů čtverečních v Březí u Říčan.

„Obžalovaní u klientů vzbuzovali dojem, že se jedná o stavební parcely, čímž je záměrně uváděli v omyl, neboť se jednalo o pozemky evidované jako orná půda,“ zaznělo z úst státní zástupkyně.

Odboráři: Nejsme žádní makléři

Ze spisu také vyplynulo, že společnost CDC zkreslovala výsledky hospodaření tak, aby vypadala silná a zisková s vysokým základním kapitálem. Peníze získané prodejem dluhopisů vyváděli obžalovaní ze společnosti CDC půjčkami firmám, které pro tento účel založili.

Oslovení zástupci poškozených odborářských organizací už dříve Právu uvedli, že zhodnocování peněz patří mezi jejich důležité finanční příjmy.

„Případy špatných investic se stávají. Lidé ve vedení odborových svazů nejsou makléři, neorientují se ve finančních kruzích a nemají k dispozici odborníky, kteří by jim radili, kam investovat,“ reagovala předsedkyně odborového svazu pracovníků obchodu Renáta Burianová.

Reklama

Výběr článků

Načítám