Hlavní obsah

Za pád horkovzdušného balonu na Klatovsku může pilot, uzavřela policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Překročení maximálně povoleného zatížení bylo podle policie hlavní příčinou nehody horkovzdušného balonu, který se loni v červenci zřítil na Klatovsku. Po nekontrolovaném klesání s tvrdým dopadem na zem se tehdy těžce zranil 33letý pilot z Německa, který ztratil kontrolu nad balonem poté, co ve výšce 1,8 kilometru vyskákala z koše pětice parašutistů.

Na Klatovsku spadl horkovzdušný balón. Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Podle vyšetřovatelů byl balon přetížený o více než sto třicet kilogramů. Po výsadku přešel výrazně odlehčený balon okamžitě do extrémního stoupání. Přitom došlo k deformaci vrchní části obalu a poškození ovládacího mechanismu ventilu pro regulaci vzduchu, který rychle utíkal, a balon začal neřízeně padat k zemi.

Na Klatovsku se zřítil horkovzdušný balon

Krimi

Pilot řekl, že ještě pustil hořáky naplno, ale nakonec balon v asi dvacetimetrové výšce nad zemí splaskl úplně. „Pak už jsem myslel jen na to, abych přežil. Po dopadu uprostřed pole jsem se vyplazil z koše a za několik minut mě našli lidé,“ vypověděl cizinec, který skončil v nemocnici s řadou zlomenin.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Na Klatovsku spadl horkovzdušný balón

Podle policie pilot špatně určil zatížení balonu. „Další jeho chybou bylo, že nechal seskočit všechny parašutisty najednou, a ne po jednom, jak stanovuje patřičná příručka. Pravidla létání porušil i tím, že u sebe neměl ani záchranný padák pro případ nouze,“ upřesnila klatovská policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Podle ní tak pilot leteckou nehodu způsobil a těžké zranění utrpěl vlastním zaviněním. „Proto byl případ odložen,“ dodala Ladmanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám