Hlavní obsah

Za opileckou vraždu dvanáct let

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Více než dvě minuty v pátek trvalo, než soudce Krajského soudu v Ostravě přečetl seznam rozsáhlých zranění, které loni 19. listopadu způsobil svému pijáckému kumpánovi 25letý Radim Bednář z Ostravy. Za vraždu v těžké opilosti mu soud vyměřil dvanáct let ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační fotografie

Článek

Soud neuvěřil Bednářově obhajobě, že svého kamaráda našel mrtvého nedaleko restaurace Kentaur, kde spolu předtím hojně požívali alkohol. Naopak, za vraha označil právě Bednáře, který v osudný den vypil třináct piv a patnáct panáků zelené a griotky. Vražedným nástrojem byl jeho černý kožený opasek, na kterém expertízy objevily zbytky krve oběti.

Bezvládného uškrtil

Předseda senátu Ivan Málek, že šlo o zvlášť surový útok, při kterém kamarád utrpěl rozsáhlé zhmožděniny po celém těle a vzhledem k brutalitě útoku také řadu vnitřních poranění. Když zůstal mladý muž ležet bezvládně na zemi, podle rozsudku ho uškrtil. "Opaskem od vlastních kalhot mu na dobu pět až osm minut zamezil dýchání," popsal finále vražedného útoku soudce. Motiv útoku se nepodařilo prokázat.

Rozsudek zatím není pravomocný, protože státní zástupce a obžalovaný si ponechali lhůtu na případné odvolání. Bednář se sice krátce po činu přiznal jak náhodné svědkyni, která ho viděla zastrkávat si vražedný opasek zpět do kalhot, tak i lékaři přivolané lékařské služby.

Před vyšetřovateli však vzal opilý muž své přiznání zpět. Po vystřízlivění například tvrdil že se chtěl nechat zavřít jen na zkoušku, aby zjistil, jak to funguje ve vazbě. "Soud ale tomuto tvrzení neuvěřil. Naopak nemáme pochybnosti, že pachatelem skutku je Radim Bednář," dodal soudce.

Reklama

Výběr článků

Načítám