Hlavní obsah

Za okrádání starých lidí 26 let vězení

Právo, Rudolf Prchal
ÚSTÍ NAD LABEM

Shodně na 13 let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal za okrádání starých lidí spojené s brutálním násilím v pátek ústecký krajský soud 40letého recidivistu Juliuse Gregora a 32letého Štefana Fila.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Gregorovu družku Věru Filovou pak zprostil obžaloby. Ta verdikt soudu přijala s úlevným hlasitým pláčem. Filová se vzdala práva na odvolání, státní zástupkyně a Gregor si ponechali lhůtu na rozmyšlenou, Filo se odvolal na místě do protokolu.

Okrádali bezbranné důchodce

Odsouzení loni v srpnu přepadli dvaaosmdesátiletého Jana Meška a čtyřiasedmdesátiletého Josefa Michala, které chtěli v jejich bytech okrást. Oba staří muži později na následky zranění zemřeli. "Soud nalezl jen minimum polehčujících okolností, vždyť oba odsouzení útočili na bezbranné seniory, ukázali tak jaký mají přístup k hodnotě života, který ve dvou případech násilně přerušili," konstatoval rezolutně v pátek předseda senátu Ondřej Peřich.

Před soudem vypovídala i dvaaosmdesátiletá Marie Kavková, která podle obžaloby pozvala loni 11. srpna Gregora a Fila do svého bytu v Litvínově na Mostecku. Když muži odešli, zjistila, že přišla o 7 860 korun, několik zlatých řetízků a dalších šperků, vše v hodnotě přes 53 000 korun. Muže prý pozvala do bytu proto, že ji o to požádal její soused Jan Mešek. Svědkyně také uvedla, že Gregor s Filem týž den ukradli Meškovi 12 000 korun.

Starce ubili

V noci z 12. na 13. srpna se Gregor s Filem a Filovou vrátili podle obžaloby k Meškovi ještě jednou, aby mu ukradli další peníze. Přitom ho fyzicky napadli. Podle obžaloby ho opakovaně mlátili pěstí do hlavy a obličeje. Na následky zranění starý muž o měsíc později zemřel.

Josefa Michala přepadli v jeho bytě 23. srpna. Také jeho fyzicky napadli tak, že muž počátkem října na následky zranění zemřel. Gregor a Filo si odnesli z jeho bytu televizor za 1 800 korun. Kromě toho Filo loni v září podvodně vylákal podle obžaloby od jednadevadesátiletého Josefa Koliáše z Dubice na Ústecku 22 000 korun.

Odsouzení sice krádeže přiznali, ale spáchaná násilí odmítli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám