Hlavní obsah

Za odpálení bomby pod autem podnikatele dostal muž pět let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerov

Na pět let do věznice s ostrahou poslal ve čtvrtek senát Okresního soudu v Přerově Radka Řípu (38) za to, že loni v srpnu způsobil explozi v přerovské Sušilově ulici, která poničila vůz spolumajitele prodejny jízdních kol a vyděsila obyvatele klidné čtvrti v centru města.

Radek Řípa u Okresního soudu v PřerověVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Soud tak schválil krátce po začátku jednání dohodu o vině a trestu státního zástupce s obžalovaným. Ten na jejím základě musí uhradit poškozené společnosti i způsobenou škodu ve výši 213 440 korun. Verdikt je pravomocný. Všichni aktéři kauzy se vzdali práva na odvolání.

„Cítím se vinen, ke všemu se doznávám. Způsobenou škodu se pokusím uhradit v co nejkratší době po výkonu trestu,“ řekl ještě před vynesením rozsudku Řípa.

Podle předsedkyně senátu přerovského okresního soudu Miluše Hadamčíkové schválení dohody nic nebránilo. „Obžalovaný se doznal, projevil lítost a uvědomil si, že následky mohly být závažné. Trest je s ohledem na trestní sazbu, která činí tři až osm let, přiměřený a myslíme, že bude mít na něj výchovný účinek,“ vysvětlila soudkyně.

Nastraženou bombu, která v Přerově rozmetala auto, má na svědomí recidivista

Krimi

Řípa byl odsouzen za obecné ohrožení a porušování domovní svobody. Ještě před výbuchem, loni 30. srpna totiž po rozhovoru s poškozeným vnikl do jeho domu, kde se chvíli pohyboval. Objekt opustil až na základě požadavku majitele, a to se slovy: „Však uvidíš večer“.

K explozi pak došlo tentýž den večer krátce před tři čtvrtě na osm večer. Pachatel umístil nástražný výbušný systém na vůz Volkswagen Transporter, zaparkovaný před domem a poté pomocí mechanického časovače na dálku inicioval výbuch.

V centru Přerova explodovalo auto

Krimi

Silná detonace poničila čelní sklo na autě a část nástražného výbušného systému zasáhla také květináč na okně protější budovy Dětského domova, kde v té chvíli bylo nejméně 15 dětí. Jen zázrakem se nikomu nic nestalo. Policisté pachatele zadrželi v řádu několika hodin.

Podle žalobce Petra Klimeše Řípa jednal spíše zkratově, impulzivně pod vlivem nějakého jeho negativního rozpoložení, emocí. „Měl vztahové problémy, byl pod vlivem alkoholu a celou situaci řešil prostě špatně. Poškozeného, jemuž se později za své jednání omluvil, neznal. Byla to situační záležitost. Dočasně bydlel v Sušilově ulici. Nic předen neplánoval, neorganizoval. Narazil na člověka, co v uvozovkách nesprávně trávil volný čas,“ řekl Klimeš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám