Hlavní obsah

Za odložení novorozence v tašce u řeky dostala matka pět let

Tábor
Aktualizováno

Za odložení novorozence v úterý Krajský soud v Táboře uložil dvaačtyřicetileté ženě pětileté vězení. Před rokem pohodila svého právě narozeného syna v igelitové tašce k řece Lužnici. Chlapec přežil, protože jej po chvíli našel kolemjdoucí muž. Rozsudek není pravomocný. Obžalovaná i státní zástupkyně si ponechaly lhůtu na odvolání.

Článek

Ženě původně hrozilo za pokus o vraždu odnětí svobody na 15 až 20 let nebo i výjimečný trest. Ale soud případ překvalifikoval na pokus o vraždu novorozeněte matkou v rozrušení po porodu. Za to mohla dostat trest tři až osm let.

Případ se stal loni 18. května. Žena syna porodila v bytě panelového domu na záchodě a vzápětí jej odnesla k řece, kde chlapce nechala. Dítě se jen mírně podchladilo. "Chlapec je nyní v pořádku a už deset měsíců v náhradní rodinné péči," řekla Světluše Fialová ze sociálního odboru táborského městského úřadu.

Nevysvětlila, proč odložila čtvrtého potomka

Žena s největší pravděpodobností otěhotněla s přítelem, s nímž udržovala několik let poměr, ačkoliv byla vdaná a s manželem žila ve společné domácnosti. Otec dítěte u soudu řekl, že mu žena neřekla, že je těhotná. "Překvapilo mě, když jsem se pak dozvěděl, co se s miminkem stalo. Neřekl bych, že by byla schopná něco takového udělat," uvedl muž.

Podle něj žena nežila v harmonické domácnosti. Její muž prý hodně pil a také ji mlátil. "Jednu chvíli to vypadalo, že od něj odejde a budeme žít spolu. Potom si to ale rozmyslela," řekl.

Museli jsme vycházet především z názorů znalců.
soudce

Žena má s manželem tři děti. Proč svého čtvrtého potomka odložila v igelitové tašce u řeky, nevysvětlila, jelikož odmítla vypovídat. K případu nepromluvila ani během přípravného řízení. Táborští policisté ji loni vypátrali do dvou hodin od nalezení novorozence.

"Vzhledem k tomu, že obžalovaná nevypovídala, museli jsme vycházet především z názorů znalců," uvedl předseda senátu Zdeněk Kučera. Podle nich žena mohla jednat v rozrušení, protože nijak po sobě nemaskovala stopy, když dítě odnášela k řece.

Žena, jejíž intelekt je podle znalců na úrovni dvanáctiletého až patnáctiletého dítěte, své těhotenství tajila. Neřekla o něm nikomu ze své rodiny ani blízkých. "Pravděpodobně tak činila kvůli obávám z manžela," řekl v odůvodnění rozsudku Kučera.

Reklama

Výběr článků

Načítám