Hlavní obsah

Za nehodu, při které zemřel policista, může opilé řidičce nově hrozit až 15 let

Praha
Aktualizováno

Případ Jitky Rudović, která podle obžaloby pod vlivem alkoholu svým autem vrazila ve více než stopadesátikilometrové rychlosti do policejního auta, ve kterém následně zemřel policista a další dva byli zraněni, poputuje k Vrchnímu soudu v Praze (VS), který rozhodne, zda nešlo o obecné ohrožení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obžalovaná Jitka Rudović

Článek

Rudović byla původně u Obvodního soudu pro Prahu 4 obžalovaná z těžkého ublížení na zdraví i z usmrcení, a to z nedbalosti. Rovněž čelila obvinění z ohrožení pod vlivem návykové látky.

Na základě důkazů, zejména nového znaleckého posudku, obvodní soud dospěl k závěru, že by bylo namístě jednání obžalované kvalifikovat jako obecné ohrožení s následkem smrti, za což Rudović v případě odsouzení hrozí až patnáctiletý trest. Doposud jí hrozil jen osmiletý pobyt za mřížemi.

Soud otevřel nehodu opilé řidičky, při které zemřel policista

Krimi

„Paní obžalovaná řídila nadmíru riskantně, její jízda byla bezohledná, porušila mnoho ustanovení zákona, bylo zřejmé, že se ani nepohybovala ve svém jízdním pruhu a ohrožovala mnoho dalších řidičů,“ konstatovala v pondělí soudkyně Jana Petráková.

Pokud VS rozhodne, že je změna právní kvalifikace namístě, dostane se případ na stůl pražskému městskému soudu.

Při nehodě v Praze zemřel policista.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Ze znaleckých posudků mimo jiné vyplynulo, že Rudović loni v červenci nasedla do auta s více než dvěma promile alkoholu v krvi a i přesto, že hned zkraje jízdy z Vyšehradu na Pankrác urazila stojícímu autu zrcátko, pokračovala v jízdě Prahou, která přesahovala rychlost 200 km/h. Rovněž se podle obžaloby ukázalo, že nedokázala udržet auto ve svém jízdním pruhu.

Na frekventované ulici 5. května, v místech, kde je povolená maximální rychlost 80 km/h, se podle žalobce řítila minimálně stopadesátikilometrovou rychlostí. Rudović při přejíždění z levého pruhu do prostředního vrazila do zadní části policejního auta, ve kterém seděla tříčlenná osádka a které tak v podstatě odhodila do svodidel.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Při nehodě v Praze zemřel policista.

Podle soudkyně Petrákové by se mohlo jednat ze strany Rudović o minimálně nepřímý úmysl a vědomou nedbalost.

Vypila jsem láhev vína a panáky vodky. Řidička přiznala nehodu, kterou nepřežil policista

Krimi

Žena, která sama při nehodě neutrpěla žádné zranění, policejní auto svým manévrem doslova srolovala. Na místě zahynul 31letý policista z Moravskoslezského kraje, který v Praze pomáhal svým kolegům.

Rudović svou zběsilou jízdu v opilosti omlouvala tím, že se prý před jízdou pohádala s partnerem a vypila láhev vína a tři vodky s redbullem.

Foto: Policie ČR

Při nehodě zemřel policista.

Její obhájce Blend Raji u soudu uvedl, že vinu jako takovou nezpochybňuje, pochybnosti ale podle něj panovaly zejména ohledně toho, zda byla osádka policejního auta připoutaná.

„Zda byly, či nebyly použity bezpečnostní pásy, nemá příčinou souvislost se vznikem zranění (policistů) v takovém rozsahu, v jakém bylo zadokumentováno,“ řekla v pondělí soudkyně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám