Hlavní obsah

Za napadení místostarostky má jít zametat chodníky

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za fyzické napadení starosty nebo úředníka v jeho bydlišti nemusí agresor skončit rovnou za mřížemi, ale na městské ulici s koštětem v ruce. Tak se dá zjednodušeně interpretovat rozhodnutí jabloneckého okresního soudu, který Milanovi Kotlárovi vyměřil úhrnný trest 250 hodin obecně prospěšných prací za napadení místostarostky Albrechtic v Jizerských horách.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Místostarostka Albrechtic Anna Kuřátková v místě, kde ji napadla skupina Romů.

Článek

Kotlár loni 15. listopadu napadl Annu Kuřátkovou (KSČM, kandidovala za nez.). Tehdy vykopl vstupní branku u jejího domu a se skupinkou Romů se nahrnul k domovním dveřím. Blondýnce, která ve vedení obce jako neuvolněná místostarostka působí už druhé období, vrazil dvě facky a jejího manžela povalil na zem.

Soud trestním příkazem rozhodl, že Kotlár spáchal přečin násilí proti úřední osobě a přečin porušování domovní svobody.

„Určitě to není adekvátní trest za napadení úřední osoby, ale každý trest je lepší než žádný. Já jsem především ráda, že to pro mě už skončilo,“ řekla Právu místostarostka.

Vadilo jim opatrovnictví

Místní romská rodina přišla za Kuřátkovou proto, aby se vzdala funkce opatrovnice jejich nesvéprávné příbuzné trpící schizofrenií. Požadovali peníze ze sociálních dávek, které byly nemocné ženě vypláceny.

„Dokud nic neměla, tak ji rodina nechtěla. Když najednou měla peníze, začali jevit zájem,“ popsala pohnutky příbuzných Kuřátková. Opatrovnictví bylo v roce 2010 místostarostce nařízeno soudem, protože rodina se nesvéprávné dcery zřekla.

K náhlému zvratu však došlo v momentě, když albrechtická místostarostka pro nemocnou vyřídila sociální dávky a zpětnou výplatu důchodu ve výši 60 tisíc korun. Rodiče se o dceru začali zajímat a chtěli ji znovu do péče. Jak se daří bývalé svěřenkyni, se Kuřátková raději příliš nezajímá, nechce se prý znovu dostat do problémů. Z jejího vyprávění je však patrné, že osud nemocné ženy jí lhostejný není.

„Od té doby, co ji mají zase v péči, jsem ji v obci na procházce neviděla. Ani nevím, jestli s ní vůbec chodí ven,“ tvrdí místostarostka o nemocné ženě, o kterou nyní pečuje romská rodina.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám