Hlavní obsah

Za megapodvod Skyline odsouzeno 89 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rekordní počet 89 lidí pražský městský soud v pátek uznal vinným z úvěrového podvodu. Obžalovaní se ho dopustili jako účastníci pyramidové hry Skyline. Většina z nich dostala podmínky, ovšem tři organizátoři "letadla" byli potrestáni nepodmíněně.

Foto: Milan Haluška
Článek

Nejpřísnější trest si vyslechla úvěrářka České spořitelny Michaela Heltová (25), která nově příchozím členům hry na základě zfalšovanému potvrzení o příjmu přidělila úvěr ve výši 1900 dolarů (asi 50 tisíc korun). Většinou nemajetní klienti pak tuto částku použili jako vstupní vklad do hry. Soud jí za nezákonné počínání udělil 4,5 roku. Navíc musí zaplatit půl miliónu korun.

Další dva muži stojící na vrcholku pyramidy, Jaroslav Bednář a Radek Vild, byli potrestáni 2,5 a 2 roky vězení. Další čtyři organizátoři stejně jako hráči Skylinu odešli s podmínkami.

V soudní síni dnes byli přítomni pouze tři obžalovaní. Bednář se proti rozsudku na místě odvolal narozdíl od Heltové, která si ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

.: ANKETA
Nechali jste se někdy zlákat podobnou pyramidovou hrou? Hlasujte na konci článku.

Obžaloba vinila z úvěrového podvodu 103 lidí. Jedna žena ale zemřela a skutky některých dalších stíhaných soud vyloučil k samostatnému projednání v jiném procesu.

Do hry se zapojily stovky lidí

Tzv. multilevel marketingový systém Skyline se do Česka dostal z Německa a Polska po povodních v roce 1997. Rozšířil se zejména na Moravě a odhadem se do podnikání zapojilo asi 13 tisíc lidí. Účastník na začátku pod vidinou rychlých zisků zaplatil nemalou finanční částku. Ta se mu měla vrátit, pokud by sehnal a zapojil do hry další osoby. Valná většina tak o vklad přišla a peníze vydělávali pouze manažeři stojící na vrcholku pyramidy. Česká spořitelna žádala během procesu po obžalovaných šest miliónů korun.

Anketa

Nechali jste se někdy zlákat podobnou pyramidovou hrou?
ano
21,1 %
ne
78,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2148 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám