Hlavní obsah

Za fiktivní práci v zahraničí zaplatilo podnikateli několik tisíc lidí

– Brno
Právo, Miroslav Homola

Pod nabídkou práce v zahraničí připravil třicetiletý „podnikatel v oboru zprostředkování služeb“ z jižní Moravy o různě velké částky nejméně šest tisíc zájemců.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Policisté muže zatím z ničeho neobvinili.

Článek

„Fungoval minimálně od roku 2006, ale může to být i delší doba. Pod hlavičkou neexistující agentury nabízel zprostředkování práce v zahraničí. Svoji takzvanou službu si pak nechal od každého zájemce zaplatit. Obvykle šlo o částku 2000 korun, někdy i víc. Výše byla odvislá od poskytovaného servisu,“ popsal případ, který je na počátku vyšetřování, kriminalista Oldřich Salát.

Servis však podle něho skoro vždy obsahoval zaslání DVD s nic neříkajícími obecnými informacemi o zemi, kam se zájemce chystal za prací, a brožurku, v níž byly podobné informace či kontakty na skutečné zprostředkovatelské agentury.

„Podnikatel však nikdy nikomu žádnou práci skutečně nezajistil,“ dodal Salát. Policisté jsou opatrní. Zatím není jasné, zda bude muž z podvodu obviněný. Nyní mu obstavili majetek včetně čtyřmiliónových úspor. Podle předpokladů si však přišel nejméně na dvanáct miliónů korun.

„Máme před sebou výslechy všech, kteří se cítí poškozeni. Základní otázkou je, zda skutečně očekávali, že po reakci na inzerát se dopídí k opravdové práci v zahraničí. Bude to trvat několik měsíců. Výčet poškozených stále ještě není úplný, přibývají další a další,“ doplnil kriminalista.

Podle vyšetřovatelů však stačilo mnohem více opatrnosti lidí shánějících práci. „K obecným radám patří i to, aby si zájemce zkusil k podobnému inzerátu najít reference například v podobě internetové diskuse, která k takovým nabídkám bývá,“ doplnila policistka Soňa Svobodová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám