Hlavní obsah

Za dělbuchy na stadionech pokuta až sto tisíc

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Pokuty od deseti tisíc až do sta tisíc korun za použití nebezpečné pyrotechniky při sportovním utkání chystá ministerstvo vnitra pro ty, kteří ohrožují majetek a především zdraví ostatních diváků.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Používání pyrotechniky na fotbalových zápasech je nebezpečné, dokazuje to několik případů zranění v poslední době. Ministerstvo proto navrhuje nový přestupek, který zpřísňuje trest za porušení jejího zákazu,“ řekl Právu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který poslal novelu přestupkového zákona do připomínkového řízení.

Po zpřísnění trestů volají sportovní organizace i veřejnost už léta. I proto vnitro navrhuje citelné pokuty. Minimální sazba je 10 tisíc korun a při prvním provinění může dosáhnout až 50 tisíc Kč. V případě opakování se může horní hranice vyšplhat až na sto tisíc. Peněžitý trest může doplnit i zákaz návštěv stadionů.

Jak ministr dodal, tento nový přestupek proti veřejnému pořádku bude zapisován do evidence přestupků vedené Rejstříkem trestů. Bude tak přehled o „recidivistech“.

Postih přitom bude možný již i za pokus o spáchání tohoto přestupku, kterého se dopouštějí nejčastěji fotbaloví či hokejoví příznivci. Pokutu tedy bude moci dostat člověk, který pyrotechniku použije cestou na utkání, případně při návratu ze stadionu.

„V praxi to bude obdobné jako u trestné činnosti spjaté s projevy diváckého násilí. Je třeba zpřesnit to, že přestupku se může dopustit pachatel nejen během samotné sportovní akce, ale i v souvislosti s ní,“ zdůvodnil ministr novou úpravu.

Zranění urychlilo přípravu

Vnitro plánovalo změnu již delší dobu, její předložení urychlilo zranění jedné z divaček při březnovém utkání pražské Sparty s plzeňskou Viktorií na Letné hozenou pyrotechnikou. Oba fotbalové kluby byly potrestány pokutou, plzeňský se za chování svých fanoušků omluvil. Pachateli z jejich řad, který pyrotechniku hodil a je trestně stíhán, hrozí až desetileté vězení za těžké ublížení na zdraví.

Pyrotechnikou vybavení fanoušci se ale dostali přes kontroly pořadatelů na stadiony i jinde. Kluby se shodují, že pronesení nebezpečných předmětů zabrání jen těžko. Prakticky téměř v každém kole nejvyšší fotbalové soutěže jsou k vidění výbuchy petard, dělbuchů nebo světlic. To přesto, že podle vyhlášky Českého báňského úřadu se předměty, které patří do II. třídy nebezpečnosti, nesmějí při sportovních akcích používat.

Tato vyhláška se nevztahuje na zábavní pyrotechniku I. třídy, která se běžně prodává a mohou si ji koupit i osoby mladší 18 let. Jsou to např. pyrotechnické hračky jako prskavky, pistolové kapsle, třaskavé proužky, malé tyčinky s barevnými plameny, ohňopády, blikavky či bouchací kuličky.

Například v Praze ale platí vyhláška povolující užití pyrotechniky jen v určité dny, např. na Silvestra a Nový rok, a pouze na 14 místech. Sportovní stadiony mezi nimi nejsou. Povolení má pouze sportovní areál v Lochkově nebo multifunkční hřiště v Újezdu nad Lesy.

Výběr článků

Načítám