Hlavní obsah

Za čachry s pozemky na Ještědu dostali bývalí politici podmínky

Podmíněné tříleté tresty se zkušební dobou na pět let v kombinaci s finančním trestem uložil v pondělí krajský soud v Liberci dvěma někdejším regionálním politikům ODS.

Foto: Vít Černý, ČTK

Vpravo bývalý náměstek primátora Pavel Krenk za ODS a druhý zleva bývalý zastupitel Liberce za ODS Jiří Zeronik 30. května 2022 u Okresního soudu v Liberci.

Článek

Bývalého náměstka primátora Pavla Krenka a bývalého zastupitele Jiřího Zeronika uznal vinnými ze zneužití pravomoci veřejného činitele v souvislosti s nevýhodnými obchody s pozemky a budovami ve sportovních areálech na Ještědu a v Liberci-Vesci. Kvůli tomu vznikla velká škoda městu Liberec i Sportovnímu areálu Ještěd (SAJ).

Krenk se Zeronikem měli podle obžaloby nevýhodně měnit lukrativní městský majetek převedený na SAJ za méně bonitní pozemky a nemovitosti pod Ještědem a v městské části Vesec, které měly sloužit pro konání mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009. Pozemky, s nimiž měli Krenk se Zeronikem handlovat, přitom pro mistrovství světa či sportovce nakonec vůbec nesloužily.

Policie obvinila exprimátora Liberce kvůli převodům nemovitostí

Krimi

Soudy se kauzou zabývají od března 2013, krajský soud Krenka i Zeronika předtím dvakrát zprostil obžaloby, vrchní soud ale verdikt v obou případech zrušil. Obžalovaní se od počátku hájili tím, že obžaloba je postavena na tom, že zná výsledky některých událostí spojených s rozvojem areálu na Ještědu, což tehdy nemohl nikdo předvídat. Poukazují i na to, že SAJ byl při směnách v nevýhodné pozici a nešlo postupovat podle obvyklých cen.

Verdikt soudu není pravomocný. Obžalovaní se odvolali a státní zástupce si nechal lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Výběr článků

Načítám