Hlavní obsah

Za brutální vraždu seniora si mladíci odsedí čtyři až 19 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Krajský soud v Praze v pondělí uložil pětici mladíků nepodmíněné tresty od čtyř do 19 let vězení za brutální vraždu seniora v Mladé Boleslavi. Muže na invalidním vozíku podle rozsudku nejdříve spoutali a pak jej uškrtili opaskem. Motivem vraždy byly peníze. Rozsudek není pravomocný. Všichni obžalovaní i státní zástupkyně si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obžalovaným bylo v době spáchání vraždy od 17 do 22 let. Hlavní líčení tak bylo kvůli nízkému věku jednoho z obžalovaných neveřejné. Rozsudek už zazněl před veřejností, přišli si jej vyslechnout novináři a zhruba desítka příbuzných a známých obžalovaných.

Vraždu si podle rozsudku objednal vnuk oběti, který mezi sebe a čtyři komplice rozdělil asi 300 tisíc korun. Skupina měla čin naplánovaný. Vnuk oběti v kauze figuroval jako organizátor a byl potrestán 19 lety ve věznici se zvýšenou ostrahou. U soudu jej obhajovala bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

Jednalo se o brutální a naprosto nelidské trýznění člověka upoutaného na invalidní vozík.
předseda senátu

Další dva mladíci v případu figurovali jako pachatelé vraždy, soud jim uložil 18 let a 8,5 roku vězení. Mírnější trest dostal mladík, jenž v době spáchání trestného činu ještě nebyl plnoletý. Odpyká si jej ve zvláštní věznici pro mladistvé.

Nejnižší tresty čtyři a pět let vězení soud vyměřil zbývajícím dvěma mladíkům, kteří při vraždě pomáhali například odvozem na místo činu.

Odsouzení činu litovali 

"Jednalo se o brutální a naprosto nelidské trýznění člověka upoutaného na invalidní vozík," uvedl při odůvodnění rozsudku předseda trestního senátu Stanislav Černecký.

O vině podle soudu rozhodly výpovědi obžalovaných, svědků, znalců nebo přehrání videozáznamu z rekonstrukce trestného činu. "V předmětné věci se podařilo prokázat podanou obžalobu víceméně v plném rozsahu," uvedl Černecký. Jeden z obžalovaných například po několika dnech vraždu ohlásil na policii. Všichni pak činu litovali.

Případ se stal 13. února, kdy syn zavražděného ohlásil na policii, že otce pohřešuje. Pachatelé tělo po vraždě převezli do Libereckého kraje, kde jej policie objevila 21. února. Tělo bylo zahrabané v listí a větvích na louce mezi lesem a silnicí blízko Rychnova u Jablonce nad Nisou.

Mladíkům hrozilo až 20 let vězení nebo výjimečné tresty kvůli brutalitě útoku a majetkovému motivu vraždy. Podle trestního senátu šlo o hraniční případ. Nejvíc potrestaným pachatelům od výjimečného trestu zachránilo to, že v minulosti nebyli trestáni i možnost jejich nápravy. Dva mladíci, kteří při vraždě pomáhali, byli odsouzeni pod hranicí trestní sazby, protože to umožňuje zákon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám