Hlavní obsah

Za brutální vraždu patnáctileté dívky padly výjimečné tresty

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Krajský soud v Brně poslal do vězení trojici mladíků, kteří loni v březnu brutálně zavraždili 15letou dívku v Jihlavě. Hlavní aktér Michal Kisiov (20) dostal výjimečný trest 25 let vězení, Tomáš Zavřel (20) dostal 22 let a Jakub Doležal (19), který pomáhal odklízet tělo, pouze dva roky za mřížemi za trestný čin nadržování. Verdikt zatím není pravomocný.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Obžalovaní Jakub Doležal (vlevo) a Michal Kisiov (vpravo) na středečním jednání soudu.

Článek

Státní zástupce se na místě odvolal proti trestům pro Zavřela a Doležala, obžalovaní se k trestům nevyjádřili. Soud také rozhodl o propuštění Doležala z vazby, protože mu udělil trest nižší než čtyři roky vězení. Státní zástupce se ale  proti tomu odvolal, a tak Doležal zůstává ve vazbě. Podal však proti tomu stížnost.

„Co v této kauze vyčnívá nad obecné poměry, co se liší od běžných vražd projednávaných před tímto soudem, je bezcitnost a otrlost dvou pachatelů Kisiova a Zavřela, kteří nad ještě živou dívkou vedou řeči o tom, jak ji sprovodí ze světa. Je potřeba upozornit na to, s jakým důrazem své závěry realizovali. Kombinovali techniky a vzájemně se střídali, když jeden neuspěl, nastoupil druhý. Podstatná je i délka jejich počínání. Přitom to byla naprosto neadekvátní záminka. Šlo o zvlášť zavrženíhodný skutek s neodčinitelným následkem,“ prohlásil soudce Miloš Žďárský.

Foto: Petr Kozelka, Právo

U třetího obžalovaného, Michala Doležala, podle soudce Žďárského došlo k nesprávnému postupu vyšetřovatelů, kteří nejprve mladého muže jen stíhali za pomoc při odklízení těla a později jeho skutek překvalifikovali na mnohem závažnější pomoc při vraždě. Podle verdiktu soudu se tak ale nestalo procesně zcela v pořádku, a proto mohl být Doležal potrestán jen v intencích mírnější trestní sazby.

Soudce také upozornil, že díl viny nesou i rodiče mrtvé dívky, kteří svou ratolest nechali v jejích patnácti letech přespávat celé víkendy mimo domov, bavit se na diskotékách a to zcela bez dozoru.

Podle verdiktu mají Kisiov se Zavřelem rodičům zavražděné zaplatit odškodné ve výši 480 tisíc korun, jejímu bratrovi pak 175 tisíc.

Chtěla ho udat za znásilnění  

Dívka přišla osudný večer za Kisiovem do bytu. Tam mezi nimi mělo dojít k pohlavnímu styku, po kterém prý dívka prohlásila, že Kisiova udá pro znásilnění. To aspoň tvrdí sám mladík. Pak prý dívku popadl a vyhodil z okna.

Děvče dopadlo z více než jedenácti metrů na kamennou dlažbu dvora domu. Kisiov za dívkou, která byla i po pádu ještě při vědomí, podle žalobce seběhl dolů a vynesl ji zpět do bytu. Pak zavolal kamarádům Zavřelovi a Doležalovi, aby mu pomohli.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Obžalovaní (zepředu) Jakub Doležal, Tomáš Zavřel a Michal Kisiov přicházejí na jednání soudu.

Oba kamarádi přispěchali na pomoc a nad nahou, těžce zraněnou dívkou, ležící na holé zemi se radili, jak s ní naloží. „Přímo nad ní se domlouvali, kterak ji zabijí a zbaví se těla. Musela to pro ni být nepředstavitelná muka, neboť nemohla vůbec nic dělat,“ upozornil v závěrečné řeči státní zástupce.

BEZ KOMENTÁŘE: Začal soud s mladíky obviněnými z brutální vraždyVideo: Miroslav Homola, Právo

Udusili ji kabelem  

Podle obžaloby se nakonec Kisiov se Zavřelem za souhlasu Doležala domluvili na tom, že dívku uškrtí. Nejprve ji měli Kisiov se Zavřelem škrtit rukama, pak páskem, a když dívka stále žila, Zavřel dle spisu navrhl, aby si Kisiov obul těžké motorkářské boty a jimi šlapal dívce na krk, což také učinil. Ani to však nebyl konec muk nebohé dívky.

Její život nakonec ukončili až tím, že ji společně uškrtili kabelem od počítače. Nakonec měli tělo hodit do kontejneru na odpad před domem. Ostatky se našly až za několik dnů.

„Doležal sice tvrdil, že měl strach, a proto pomáhal. Mohl ale kdykoli odejít, zastavit je, on však neudělal vůbec nic, nezastavil své kamarády, kteří před ním vraždili bezbrannou dívku. Po vraždě byli ještě cyničtí a smáli se tomu, že nepůjdou vynést koš, že by tam na ně mohlo něco bafnout. U Kisiova a Zavřela bylo možné uvažovat i o doživotním trestu. Vzhledem k tomu, že se ke svému jednání přiznali, navrhl jsem pro ně výjimečný trest 25 let. U Doležala nebyly splněny podmínky pro výjimečný trest, takže jsem navrhl 15 let,“ dodal žalobce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám