Hlavní obsah

Za brutální napadení batolat dostala chůva 11 let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za těžké ublížení na zdraví tří batolat, z nichž jedno následně zemřelo, dostala dvaatřicetiletá chůva Dieu Vu Thi jedenáct let vězení. Rozsudek vynesl ve středu pražský městský soud. Ženě hrozilo až šestnáct let vězení. Rozsudek není pravomocný, Dieu se proti němu okamžitě odvolala.

Dieu Vu Thi poslal soud na jedenáct let do vězeníVideo: Novinky

 
Článek

Vzhledem k tomu, že v inkriminované době napadení byla Dieu v bytě sama s malými dětmi, soud neměl k dispozici v podstatě žádný přímý důkaz, kterým by mohly být výpovědi poškozených nebo očitých svědků.

„Za možný motiv pokládáme značné fyzické a psychické přetížení, které na sebe obžalovaná kladla,“ uvedla soudkyně Blanka Bedřichová v souvislosti s tím, že si Dieu brala na hlídání více dětí, než byla schopná zvládnout. Dieu navíc podle Bedřichové neměla pro hlídání dětí zkušenosti ani vzdělání, jak tvrdila v inzerátech na Facebooku.

Při ukládání trestu přihlédl soud k tomu, že Dieu nebyla dosud trestaná. „Na druhou stranu je třeba říct, že posuzujeme tři skutky s relativně velkým časovým odstupem,“ řekla Bedřichová.

Dieu navíc přitížilo, že už po prvním napadení jí bylo sděleno obvinění, a přesto děti hlídala dál. Navíc se zranění dětí nesnažila nijak řešit, neoznámila rodičům, že se něco stalo, a nepomohla jim řešit vzniklou situaci hned.

Vinu odmítá

Dieu podle obžaloby napadla během deseti měsíců roku 2015 tři malé holčičky, které jí rodiče svěřili ke hlídání. Nejprve měla v únoru udeřit rok a půl starou holčičku zezadu do hlavy, čímž jí měla způsobit mimo jiné tříštivou a vpáčenou zlomeninu týlní kosti.

Rodičům nic neřekla a ti ji po převzetí odvezli kvůli teplotě a krevním podlitinám do nemocnice, kde dívka strávila dva měsíce a patrně bude mít trvale porušené mozkové funkce.

Dieu také obžaloba viní z úderu pěstí do břicha 22měsíční dívky, kterým jí měla vážně poranit střeva. Ani v tomto případě rodičům nic neřekla, a až když doma holčička silně zvracela, odvezli ji do vinohradské nemocnice, kde dívenka po třech hodinách na Štědrý den zemřela.

A do třetice Dieu podle spisu zlomila ruku sedmiměsíční holčičce, ovšem vzhledem k pochybnostem, zda to udělala Dieu nebo její syn, soud ženu v tomto případě odsoudil za ublížení na zdraví z nedbalosti.

Obžalovaná po celou dobu hlavního líčení svou vinu popírala. Děti prý měla ráda a rozhodně jim uvedená zranění nezpůsobila a vůbec si je nedokáže vysvětlit. Podle Dieu byla zranění náhoda.

„O děti jsem se starala lépe než jejich vlastní rodiče, starala jsem se o ně po všech stránkách. Když byly nemocné nebo je něco bolelo, starala jsem se o ně já. A kde byli jejich nejbližší?“ prohlásila v úterý před soudem Dieu a požádala soud o spravedlivé rozhodnutí s tím, že ona uvedená zranění nezpůsobila.

Dieu má podle rozsudku také zaplatit poškozené dívce, rodinám dětí a pojišťovně téměř pět a půl miliónu korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám