Hlavní obsah

Z vyděrače státu se vyklubal podnikatel v nesnázích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOST

Šestnáct miliónů korun požadoval po státu anonymní vyděrač, který napsal dva dopisy adresované přímo policejnímu prezidentovi Jiřímu Kolářovi. Detektivové jej v pondělí, po několika měsících, zadrželi v Mostě. Pachatelem je místní 56letý podnikatel, který se dostal do finanční tísně a musel propustit 100 lidí.

Článek

Dnes o tom informovala mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová s tím, že anonym se poprvé ozval letos v únoru, kdy napsal na počítači policejnímu prezidentovi pětistránkový dopis.

"Vážený pane policejní prezidente! Požadujeme od státu Vaším prostřednictvím 16 mil. korun za neprovedení teroristického činu, který budeme dále specifikovat," citovala z dopisu Kosinová.

Pisatel podepsaný jako restituent dále obvinil stát z toho, že se snaží zničit malé a střední podnikatele.

Hrozil útoky na železnici

Vyděrač byl podle dopisu odhodlaný zaútočit na železnici. Poprvé mělo jít o varovný útok vedený proti nákladnímu vlaku. Následovat měl tvrdý úder bez ohledu na následky.

"Napsal také, že nepodceňuje kvalitu některých pracovníků útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a upozorňuje, že nebude s nikým komunikovat. Policie musí přistoupit na podmínky, které on určí," pokračovala Kosinová.

Zároveň varoval před "nepředloženými aktivitami kontaktních osob, které touží po zásluhách či po oslavném článečku".

Restituent přesně stanovil, za jakých okolností má policie peníze předat. Detektivové tak ale neučinili, protože dané příkazy nebylo možné splnit.

"V květnu se proto ozval ještě jednou. Potřeboval se ujistit, že policejní prezident první dopis opravdu má. Druhý dopis přišel opět poštou, ale na disketě," konstatovala Kosinová.

Potíže s podnikáním

Při složitém pátrání po pachateli pomáhali i odborníci z Kriminalistického ústavu Praha a společná práce nakonec vedla k úspěchu.

"Toto pondělí ráno si policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu přišli pro 56letého muže z Mostu," pokračovala Kosinová.

Zadržený nezapíral, proto byl vzápětí obviněn z pokusu trestného činu vydírání, za který mu hrozí až 12 let vězení. Motivem mají být finanční problémy, které mu vznikly kvůli provedené zakázce jeho firmy.

"Společnost, která si zakázku objednala, zaplatila pouze z části. Firma se dostala do existenčních problémů a muselo ji opustit kolem 100 osob," dodala Kosinová. Obvodní soud pro Prahu 7 dnes vyhověl žádnosti státního zástupce a na muže uvalil vazbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám