Hlavní obsah

Z vraždy Běly mají být obžalováni dva exčlenové URNA

Právo, Radim Vaculík

Detektivové ze speciálního policejního týmu Tempus po ročním vyšetřování uzavřeli jednadvacet let starý případ vraždy romského šéfa podsvětí Antonína Běly (52). „Společně s kompletním spisovým materiálem jsme minulý týden odeslali na Krajské státní zastupitelství v Praze návrh na podání obžaloby na dvě obviněné osoby pro trestný čin vraždy ve spolupachatelství,“ řekl v úterý Právu ředitel celorepublikové kriminálky Michal Foit.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kvůli vraždě Běly z 13. dubna 1996 vyšetřovatelé od loňského března stíhají Pavla Šrytra (53) a Jána Kaca (52), bývalé kolegy z elitního policejního Útvaru rychlého nasazení (URNA). Obvinili je jen pár týdnů před uplynutím dvacetileté promlčecí lhůty.

V případě podání obžaloby a následného odsouzení jim oběma hrozí podle trestního zákoníku platného v době vraždy až patnáct let vězení nebo i výjimečný trest. Původně byli oba ve vazbě, nyní v ní nejspíš až do začátku hlavního líčení zůstane jen Šrytr, který v minulosti působil jako bodyguard či řidič řady kontroverzních českých podnikatelů.

Pracoval pro Bělu a poté, co jej podnikatel po neshodách vyhodil, dělal společně s Kacem i pro dalšího kmotra, Františka Mrázka, s nímž měl Běla spory.

Spojení se zavražděným Mrázkem

Od začátku se prověřovala verze, že si Bělovu vraždu objednal právě Mrázek. On sám je však už víc než jedenáct let po smrti. Zemřel rukou nájemného střelce, který unikl, a policie zatím neodhalila ani objednavatele vraždy. Tým Tempus i tento případ, stejně jako jedenáct dalších úmrtí spojovaných s Mrázkem, loni znovu otevřel.

Šrytr později začal pracovat pro dalšího podnikatele z Mrázkova okolí, Tomáše Pitra, dokonce mu údajně pomohl utéct před nástupem do vězení do zahraničí.

Šrytr stejně jako Kaco jakoukoli vinu odmítá, prý byli v době vraždy Běly spolu na Slovensku. Podle informací Práva však jejich alibi na dobu vraždy údajně nesedí. Navíc policii se podařilo získat výpovědi hned několika utajených svědků, mezi nimi i očité svědkyně, která byla v době činu přímo v Bělově vile v Úvalech u Prahy.

Svědectví odvolala

Právě na zahradě před tímto domem maskovaní pachatelé vystřelili na podnikatele celkem 33 ran ze samopalů. Hned dvacetkrát jej zasáhli a jednou přímo do hlavy.

Na vraždě se údajně podílelo až pět lidí. A přestože je policie i díky klíčovému svědectví zmíněné ženy přesvědčená, že Šrytr byl tehdy na místě činu, údajně nebyl tím, kdo střílel.

Detektivové její stěžejní výpověď s označením Šrytra jako jednoho z maskovaných útočníků později opakovaně zaznamenali, jednou dokonce i za přítomnosti soudce.

Žena však následně své svědectví odvolala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám