Hlavní obsah

Z vězení chtěl nechat zavraždit svého komplice, odsedí si patnáct let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Václav Špaček (50), který se snažil za částku padesát tisíc korun objednat z vězení vraždu svého komplice, si na rozsudek musí počkat. Soud mu totiž uložil souhrnný patnáctiletý trest dříve, než předchozí trest za podvod nabyl právní moci. Rozhodl tak v úterý Vrchní soud v Praze, ke kterému se Špaček odvolal.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Václav Špaček u Vrchního soudu v Praze.

Článek

Špaček se odvolal proti patnáctiletému trestu, který dostal letos v lednu od pražského městského soudu za přípravu vraždy. Snažil se hájit tím, že kolegu nechtěl nechat zabít, ale pouze dočasně přestěhovat do zahraničí. „Pana Hubáčka jsem nikdy zabít nechtěl. Byli jsme známí. I s panem Hubáčkem jsme se domlouvali, že vycestuje,“ vysvětloval Špaček u soudu.

Jeho obhájkyně Petra Karbanová žádala senát soudu o zproštění obžaloby svého klienta. Rozsudek je prý založený na domněnkách a domnělých dedukcích. „Znalecké posudky neodpověděly na otázku, zda Špaček nemyslel Hubáčka odstěhovat, dokud se věc neuklidní,“ řekla Karbanová.

Soud sice rozsudek zrušil, ale pouze částečně. Podle předsedkyně senátu Jaroslavy Maternové se městský soud důsledně řídil pokyny Vrchního soudu, doplnil důkazy o psychologický posudek obžalovaného a dospěl ke správným závěrům o jeho vině. Případ ovšem opět vrátil na městský soud, kde musí počkat, až předchozí rozsudek o podvodu od Krajského soudu nabyde právní moci. „Při ukládání souhrnného trestu musí být dřívější rozsudek pravomocný,“ vysvětlila rozhodnutí Maternová.

Komplice chtěl „uklidit”

Podle obžaloby se padesátiletý Špaček snažil objednat vraždu svého komplice z vazební věznice v pražské Ruzyni, kde je kvůli obvinění z rozsáhlého podvodu. Jeho spolupracovník Robert Hubáček, který v případu figuruje jako bílý kůň, začal totiž při vyšetřování spolupracovat s policií. Špaček chtěl zabránit tomu, aby muž proti němu svědčil.

Snažil se tedy přesvědčit svoji družku Věru Bařtipánovou přímo ve vězení, kam za ním chodila na návštěvy, aby zařídila Hubáčkovu vraždu. Nevěděl však, že jsou hovory nahrávány. Několikrát na ní naléhal, aby Hubáčka nechala „uklidit“, „ztratit“ nebo rovnou „zlikvidovat“, jak bylo zaznělo z odposlechů při hlavním líčení na pražském městském soudě. Vraždu měl provést jeho známý, ukrajinský dělník za 50 tisíc korun. K ničemu však nedošlo.

Nejdřív osvobození, potom 15 let natvrdo

Při hlavním líčení na městském soudě předsedkyně senátu Slepičková Špačkovi uvěřila, že žádnou vraždu neplánoval a obžaloby ho zprostila. Proti tomu se však úspěšně odvolala státní zástupkyně a pražský vrchní soud nařídil nové projednání.

K tomu došlo letos v lednu a Špaček odcházel od soudu s patnáctiletým trestem. "Důkazní situace se nezměnila. Podle vrchního soudu však byly opomenuty podstatné souvislosti mezi důkazy, a proto je nyní soud znovu zvážil," řekla Slepičková. Změnu vysvětlila tím, že se musela řídit právním názorem nadřazeného soudu.

Za podvod, kvůli kterému je Špaček ve vazbě, ho krajský soud loni v listopadu odsoudil k osmi letům vězení. Rozsudek ale není pravomocný. Středočeský soud řeší i další Špačkovu obžalobu, měl prý fingovat loupežné přepadení nákladního vozu a ukradení převážených cigaret v hodnotě pěti miliónů korun.

Špaček byl v minulosti už pětkrát odsouzen za majetkovou trestnou činnost, z toho dvakrát k podmíněnému trestu odnětí svobody, dvakrát k pokutě a jednou k tříletému vězení za krádež.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám