Hlavní obsah

Z trojnásobné vraždy v Kostelci na Hané obžalovali 29letého muže

Státní zástupce obžaloval devětadvacetiletého muže z trojnásobné vraždy v Kostelci na Hané na Prostějovsku. Oběťmi činu se stali bratr, sestra a otec obžalovaného. Obžaloba byla podána ke Krajskému soudu v Brně, řekl mluvčí brněnského krajského státního zastupitelství Hynek Olma. Muž se k činu po zadržení doznal, hrozí mu 15 až 20 let nebo výjimečný trest.

Dům v Kostelci na Hané, v němž se odehrála rodinná tragédie.Video: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Tragédie se stala letos 29. dubna. Podle kriminalisty Jana Lisického muž členy své rodiny zavraždil zvlášť surovým a trýznivým způsobem a po předchozím uvážení. Vyzbrojil se přitom loveckými noži. Po odchodu otce do práce nejprve zaútočil na svého třiadvacetiletého bratra; zasadil mu minimálně 40 bodných ran. Obdobným způsobem napadl i jednadvacetiletou sestru, když se vrátila z venčení psa.

Při čekání na další členy rodiny si podle kriminalistů brousil nože. Ušetřil pouze svou nejmladší sedmnáctiletou sestru, kterou zamkl na toaletě. Nakonec zaútočil po návratu z práce i na sedmapadesátiletého otce, který se pokusil utéct, pachatel jej však pronásledoval a venku před domem jej ubodal. V této době procházel kolem domu čtrnáctiletý chlapec, který okamžitě přivolal policii a záchrannou službu a pokoušel se muži poskytnout první pomoc. Pachatel mezitím vešel zpět do domu, zamkl a šel do pokoje, kde čekal na policii. Podle Lisického při zatýkání nekladl odpor.

Chtěl je potrestat

Podle kriminalistů muž dosud nebyl stíhán, při útoku nebyl pod vlivem drog ani alkoholu. Motivem byly problémy v rodině; před policisty vypověděl, že se rozhodl, že členy rodiny potrestá za to, jak se k němu chovali. Podle něj mu verbálně ubližovali.

Případ policisté uzavřeli v polovině října, rozhodující byly pro kriminalisty také závěry znaleckých posudků z oboru psychiatrie a psychologie. Muž je od útoku ve vazbě, kde čeká na soud.

V Olomouckém kraji šlo letos o nejtragičtější případ, který výrazně zasáhl i do statistik násilných trestných činů. Na nich se podepsala také nedávná série vražd či pokusů o ně na Šumpersku. V Olomouckém kraji v letošním roce kriminalisté vyšetřovali dosud 11 případů vraždy či pokusu o ni. Loni kriminalisté vyšetřovali za celý rok tři vraždy a šest pokusů o vraždu.

Měl psychické problémy, řekla sousedka o útočníkovi z Prostějovska

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám