Hlavní obsah

Z pokladny pražského magistrátu málem zmizely další milióny

Právo, Jakub Mračno, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský magistrát se ve středu stal terčem dalšího útoku podvodníků. Ti se z jeho účtů a z účtů několika dalších městských organizací pokusili podle informací Práva podvodně vylákat přibližně 32 miliónů korun. Už v lednu přitom magistrát přišel o 50 miliónů, které na cizí účet odeslal zřejmě některý ze zaměstnanců.

Článek

"Je to pokus o loupež velkého rozsahu, chci znát viníka. Naštěstí jsme tentokrát nepřišli o žádné peníze, za což patří poděkování především příslušným bankovním ústavům za jejich ostražitost,“ řekl ve středu v podvečer Právu primátor Prahy Pavel Bém (ODS).

Na podvod podle informací Práva přišli pracovníci PPF banky.

Zdena Javornická, která má na magistrátu na starosti finance, nechtěla s odkazem na právě započaté vyšetřování upřesnit, které organizace byly napadeny. Na dotaz, jak bylo možné takový podvod realizovat, naznačila možný únik kopie skutečného dokumentu, podle níž pak podvodník vyrobil falzum.

Falešné exekuce

"Podle mých informací se má jednat o pokus vylákat peníze z magistrátu ve vztahu k exekucím, a to přes zfalšované exekuční příkazy,“ řekl Právu mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf.

To potvrdila i Javornická s tím, že v dokumentech chyběla jedna ze zásadních náležitostí.

"Kdybychom to upřesnili, dali bychom jen návod dalším podvodníkům,“ reagovala úřednice na dotaz Práva, na co konkrétně podvodníci zapomněli.

Úředníci magistrátu útok na účty města zjistili ve středu. "Falešný exekuční příkaz byl doručen několika bankám. Na jeho základě měl následovat převod peněz z účtů města a městských organizací na soukromé účty,“ uvedl Wolf v tiskovém prohlášení. Vše prasklo, když si banka ověřovala pravost exekučního příkazu.

"To bylo jediné štěstí, na druhou stranu by měli tyto věci bankovní úředníci prověřovat vždy. Celý proces exekuce totiž jinak jde zcela mimo nás i napadené organizace, je to jen mezi exekutorem a bankou, která by takovému příkazu jinak měla podle zákona vyhovět,“ dodala Javornická. Nyní podle ní úřad řeší společně s bankami další bezpečnostní opatření.

Policie nemá informace

Veškeré informace spolu s trestním oznámením měly banky už předat policii.

"Bohužel vás nepotěším, zatím o ničem nevím. Záleží totiž na tom, v jaké formě a komu bylo trestní oznámení podáno. V případě, že šlo o písemné podání, můžeme ho dostat i za několik dnů,“ řekl Právu mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Je také možné, že bylo trestní oznámení posláno některému ze státních zastupitelství.

Magistrátní účty se nestaly terčem útoku zlodějů poprvé. V lednu tohoto roku magistrát oznámil, že se stal obětí organizovaného zločinu, když pravděpodobně některý jeho zaměstnanec zfalšoval fakturu na téměř 50 miliónů a vědomě ji odeslal na jiný účet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám