Hlavní obsah

Z podplukovníka vojínem. Armáda bez milosti degradovala vojenského lékaře

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oldřich Danda

Vysocí důstojníci a navíc ještě lékaři mají v armádě výjimečné postavení, na které mohou občas i hřešit. Nic se však nemá přehánět, protože pády shůry bývají tvrdé.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přesvědčil se o tom podplukovník a velitel posádkové ošetřovny na kbelském letišti Otmar Bednář. Ten si svého výsadního postavení užíval dlouho, až do osudného dne, kdy mu na ošetřovnu přivezli zraněného vojáka a s nepořízenou ho museli odvézt do civilní nemocnice, protože velitel zrovna na pracovišti chyběl.

V ten moment se o fungování podplukovníka Bednáře začala zajímat vojenská policie. A zjistila, že nepřítomnost ve službě nebyla ničím výjimečným a že to není jediný prohřešek, kterého se lékař dopustil.

Místo práce na nákupy

„Delší dobu zneužíval svého postavení vojáka z povolání,“ řekl Právu šéf armádní inspekce generál František Malenínský. Potvrdil informace Práva, že podplukovník například používal služební auto pro vlastní potřeby a jezdil v pracovní době na nákupy.

Vojenská policie celý případ předala Policii ČR a státnímu zástupci. Ten potom soudu. Soudce rozhodl, že podplukovník je vinen zneužitím své pravomoci a musí zaplatit pokutu 40 tisíc korun. Proti tomu se Bednář odvolal. Celá věc se proto dostala k armádní inspekci a k rozkladové komisi ministra obrany.

„Teď to půjde k soudu znovu. My jsme potvrdili odnětí hodnosti,“ řekl Malenínský. Rozhodnutí komise musí ještě potvrdit ministr obrany Vlastimil Picek.

Pokud k tomu dojde, nepřijde Bednář definitivně jen o hodnost podplukovníka, ale i o výsluhy. Ty se v jeho případě, protože sloužil v armádě přes dvacet let, mohly pohybovat mezi 15 až 20 tisíci korun měsíčně.

Z podplukovníka vojínem

Právu se podařilo kontaktovat i Bednáře, ten potvrdil, že byl degradován na vojína, ale k obvinění se nechtěl vyjádřit.

„Vzhledem k tomu, že je to stále živé, tak to nechci komentovat,“ řekl Právu degradovaný voják.

K degradaci vojáka, natož důstojníka, dochází jen ve výjimečných případech. Velení armády degradací nejen potrestá nezdárného vojáka, ale také vyšle varovný signál dovnitř armády. Poprvé byl degradován před pěti lety plukovník Petr Šmejda, který dostal za organizování černých fondů na generálním štábu podmínku.

Degradováni byli také dva vojáci, kteří v Afghánistánu nosili na helmách symboly SS.

Reklama

Výběr článků

Načítám