Hlavní obsah

Z osobních údajů posbíraných na internetu podvodníci z Ostravy vyráběli doklady

– Ostrava
Právo, hon

Rozsáhlý případ podvodů s padělanými doklady odhalili v těchto dnech kriminalisté v Ostravě. Skupina několika pachatelů pomocí internetu zjišťovala osobní data a fotografie skutečně existujících lidí. Na základě získaných informací pak vyráběla padělané doklady, pomocí kterých si pak brala úvěry. Škoda jde do miliónů korun.

Foto: Policie ČR

Věci zajištěné při domovních prohlídkách

Článek

Na odhalení případu policie pracovala jeden a půl roku. „Jejich činnost byla vysoce sofistikovaná, používali různé konspirační metody, proto se nám dlouho nedařilo dostat se jim na stopu,“ uvedl kriminalista Petr Pěčonka.

„Jednotliví členové skupiny se nestýkali, nepoužívali mobilní telefony. Komunikovali pouze přes internet pomocí messengeru, protože se domnívali, že tam nejsou možné odposlechy,“ dodal kriminalista. Tyto odposlechy ale možné jsou.

Foto: Policie ČR

Věci zajištěné při domovních prohlídkách

Policie ale nakonec pachatele odhalila. Z podvodů obvinila čtyři lidi, z toho dva jsou ve vazbě a jeden je ve výkonu trestu za předchozí trestnou činnost. Všichni mají už z minulosti s různými podvody zkušenost.

Pozor na data

„Celková škoda, kterou trestnou činnosti způsobili, se pohybuje kolem dvou a půl miliónu korun. Během celého roku se dopustili celkem 98 skutků, a to jak dokončených, tak ve stadiu pokusu,“ dodala zástupkyně vedoucího oddělení majetkové kriminality v Ostravě Gabriela Olbrechtová.

Vyšetřování pokračuje a není vyloučeno, že policie skupině prokáže ještě další podvody, případně že budou obviněni i další lidé.

Při domovních prohlídkách policie zajistila počítačovou techniku, mobilní telefony, zařízení na padělání dokladů i peníze. U obviněných byl zajištěn téměř milión korun v hotovosti a další statisíce pak policie zajistila na obstavených účtech.

Foto: Policie ČR

Věci zajištěné při domovních prohlídkách

Policie v této souvislosti doporučuje lidem, aby si velmi dobře rozmysleli, jaké údaje o sobě na internetu sdělují. Pozor by si měli dát zejména na rodná čísla, data narození a adresy. „Je to velký problém dnešní doby,“ dodala kriminalistka.

Její kolega upřesnil, že podvodníci v tomto případě získávali identifikační údaje nejenom o náhodně vyhledaných obětech, ale i cíleně o lidech, které znali. Fotografie získávali také například ze stránek, které se zabývají zprostředkováním seznámení.

Reklama

Výběr článků

Načítám