Hlavní obsah

Psychiatr podle policie zkoušel u ženy vyvolat předčasný porod, chtěl její dítě

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhé těhotenství ji zaskočilo. Protože na tom nebyla finančně nejlépe, rozhodla se dát dítě po porodu k adopci. Zareagovala proto na inzerát, ve kterém starší manželé z Tachovska hledali těhotnou maminku přesně v její situaci s nabídkou, že si dítě vezmou do péče.

Foto: Profimedia.cz

Monitoring plodu. Ilustrační foto

Článek

Setkání s párem, v němž měl hlavní roli manžel, který je lékařem psychiatrem, pro 33letou ženu z Ostravska skončilo málem tragicky.

Podle závěru policejních vyšetřovatelů se 67letý psychiatr snažil u ženy v pětatřicátém týdnu těhotenství vyvolat předčasný porod, když jí doma píchl injekci s lékem Oxytocin, který se může aplikovat pouze v nemocnici odborným lékařem a za nepřetržitého monitorování rodičky a plodu. Chtěl si tím údajně dítě pojistit, aby si žena během přirozeného porodu adopci nerozmyslela.

Měla rodit císařským řezem

Státní zástupkyně nyní na psychiatra podala obžalobu ze zločinu pokusu těžkého ublížení na zdraví, za což mu hrozí až 12 let vězení. Oxytocin totiž způsobuje silné a nekontrolovatelné kontrakce, při kterých může akutně dojít k odtržení placenty a tím k ohrožení života rodící ženy i plodu. V tomto případě naštěstí děloha ženy nebyla k přípravku tak citlivá, aby u ní došlo k nadměrné stimulaci děložní svaloviny.

K poškození mozku novorozené dívky mohla vést celá série chyb

Domácí

Jak Právo zjistilo, obviněný lékař se se ženou dohodl, že ho uvede jako biologického otce a tím se vyhnou zdlouhavému adoptivnímu řízení přes sociálku.

Měl to mít údajně vymyšlené tak, že ona se dítěte po porodu vzdá a on si ho s manželkou osvojí. Všechno klapalo do doby, než měl psychiatr na ženu začít naléhat, že by měla porodit dřív, aby se netrápila.

„Měl strach, že si to rozmyslím a dítě mu nedám,“ řekla žena policistům. Nakonec souhlasila s jeho plánem, že jí píchne nějaké injekce na vyvolání kontrakcí a pak ji odveze do nemocnice, kde zařídí porod císařským řezem. Tam mělo vše vyplavat na povrch.

„Těhotnou ženu k nám přivezla záchranná služba a hned za ní přijel muž, který prohlašoval, že je lékař a biologický otec dítěte. Tvrdil, že jí odtekla plodová voda a že má kontrakce,“ vzpomínala jedna ze zdravotnic, se kterou Právo mluvilo pod příslibem zachování anonymity.

„Šokovalo nás to“

„Přesvědčoval nás, že musí rodit hned a císařským řezem, protože po spontánním porodu by se u ní mohla rozvinout laktační psychóza s nepředvídatelnými reakcemi. Když vyšetření nic takového neprokázalo a nebyl důvod pro předčasný porod, žena podepsala reverz a pán ji z nemocnice odvezl,“ uvedla zdravotnice.

Vyhrocený porod doma: Krvácející rodička se hádala s lékaři

Krimi

Při vyšetření zjistila, že žena má na hýždích vpichy přelepené náplastí. „Řekla nám, že ráno dostala injekci s oxytocinem. To nás šokovalo. To dítě mohlo klidně umřít. Byli jsme naštvaní, že se z nás snažil ten doktor dělat blbce,“ dodala zdravotnice.

Primář tamní gynekologie Právu potvrdil, že postup kolegy psychiatra byl zcela proti medicínským postupům. „Musel jsem to ohlásit policii, protože mi bylo jasný, že je to průšvih,“ řekl s tím, že blíže se k celé záležitosti nyní nechce vyjadřovat, protože v případu vystupuje jako svědek a podepsal mlčenlivost.

Podle ředitele Ústavu pro péči o matku a dítě Jaroslava Feyreisela je nekontrolovaná aplikace oxytocinu rodičkám velmi nebezpečná a nemůže ji provádět každý lékař, a už rozhodně ne někde doma.

Jsou to prý jen výmysly

„Přípravek se podává jedině infuzí, a to během porodu například v případě, kdy se jedná o již unavenou rodičku, u které přirozené kontrakce již zeslábly. Při každém jeho podání musí být žena napojena na monitor, který mimo jiného sleduje srdeční činnost plodu,“ uvedl Feyreisel, který je zároveň soudním znalcem.

V Motole se narodilo dítě ženě s transplantovanou dělohou, je první v Česku

Domácí

Sám obviněný psychiatr na dotaz Práva uvedl, že se cítí nevinen a vše je podle něj jen snůška výmyslů a překroucených faktů. „Žádný takový přípravek jsem té ženě nepodal. Naopak to byla ona, kdo na mě tlačil, aby jí ho píchl. Já jsem to odmítl. V té nemocnici si to asi špatně vyložili,“ prohlásil stíhaný lékař.

Tvrdí, že dotyčná žena ho zneužila v situaci, kdy se nechtěla starat o dítě. „Přemluvila nás, abychom to dítě přijali a adoptovali ho. Na základě toho z nás vytáhla peníze a ještě nás okradla. Je to těžká psychopatka s kriminální minulostí,“ hájil se obviněný muž.

Připustil, že oxytocin ve své ordinaci měl. „Aplikuji ho svým klientkám jako hormon štěstí. On nejen vyvolává porod, ale pomáhá i lidem, kteří strádají emočně. Po jeho aplikaci se lidé z deprese přesunou do pocitu klidu a štěstí,“ vysvětloval psychiatr.

K trestnímu oznámení primáře z porodnice řekl, že lhal. „Chtěl mi to, jak se říká osolit, protože on sám, jak jsem vyčetl ze sociálních sítí, se musel několikrát zpovídat před soudem ze svých přehmatů jako lékař,“ uzavřel obviněný psychiatr.

Reklama

Výběr článků

Načítám