Hlavní obsah

Vyhrocený porod doma: Krvácející rodička se hádala s lékaři

Středočeští záchranáři zasahovali ve středu u porodu doma, který se změnil v boj o život. Žena byla při příjezdu podle záchranářů v šokovém stavu a dítě nemělo ani po třech hodinách přestřihnutou pupeční šňůru. Otec i matka záchranářům řekli, že jde o překotný porod. Navíc zasahovali záchranářům do práce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve středu po 16. hodině zazvonil na tísňové lince telefon od muže, který uvedl, že jeho partnerka před třemi hodinami porodila. Začíná krvácet, je bledá a rty má promodralé. Dítě mělo být dle něj v pořádku. Na dotaz operační, zda jde o domácí porod, muž řekl, že ne. Na místo okamžitě vyjela sanitka i lékařka.

„Poté, co záchranáři dorazili na místo, nalezli na zemi ležící podchlazenou silně krvácející ženu, která byla sice při vědomí, ale vzhledem k velké krevní ztrátě byla ve vážném ohrožení – v šokovém stavu,“ uvedla mluvčí záchranářů Petra Effenbergerová.

Dítě leželo na břiše matky spojeno pupečníkem a placenta zůstala neodloučena i tři hodiny po porodu. Záchranáři začali okamžitě pomáhat, i když jim to komplikoval jak muž a rodička, tak další dva lidé, kteří udíleli „rady“. „Důrazně trvali na tom, že má být žena léčena jen doma a dítěti nebude přerušena pupeční šňůra,“ konstatovala Effenbergerová.

Pediatra odmítla

Pupečník se podařilo odstřihnout až po kompromisu, kdy pupeční šňůru přestřihl partner ženy skalpelem. Matka nakonec svolila i s převozem do nemocnice, ale i tam si kladla další podmínky. Dítě nesmělo být ošetřeno pediatrem a omyto.

Mluvčí podotkla, že podobné případy vždy rozpoutají debatu o domácích porodech. „Pacientka i její okolí domácí porod nepřiznaly a tvrdily, že šlo pouze o překotný porod, vzhledem k následným událostem a časové prodlevě mezi porodem a telefonátem zůstává nad tímto výjezdem pachuť domácího porodu, který by bez jakýchkoli pochyb tentokrát ohrozil život rodičky,“ konstatovala Effenbergerová.

Reklama

Související témata:

Související články

Domácí porod u Prahy skončil tragicky

Úmrtí dítěte při domácím porodu vyšetřuje policie ve Středočeském kraji. Na případ upozornil na sociální síti jeden ze záchranářů, který tam zasahoval. Policie...

Výběr článků

Načítám