Hlavní obsah

Z elektrocentrály unikal plyn. V domě se přiotrávilo 20 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Dvůr u Kunovic
Aktualizováno

Dvě desítky lidí se ve středu v noci otrávily oxidem uhelnatým v areálu Nového Dvora u Kunovic na Uherskohradišťsku. Dvanáct z nich museli záchranáři převézt do nemocnice, byli mezi nimi čtyři děti. Plyn unikal z elektrocentrály, kterou nájemníci spustili poté, co jim přestala v bytech jít elektřina.

Foto: Lucie Kándlová, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V bytovém domě byl odpojen přívod proudu. Jeho obyvatelé tuto nepříjemnost vyřešili instalací elektrocentrály v suterénu domu bez dalších opatření. Zplodiny spalin z elektrocentrály tak pronikaly do všech prostor,“ popsal mluvčí hasičů Zlínského kraje Roman Žemlička.

Plyn unikal do bytů týden

Oxid uhelnatý unikal do bytů asi týden. Tak dlouho trvalo, než jedna z obyvatelek přivolala záchranáře kvůli tomu, že její dítě trpí nevolnostmi. „Zdravotníci na místě zjistili, že už větší část obyvatel domu má příznaky otravy a začínají posedávat a polehávat ve společných prostorech domu,“ uvedl s tím, že hasiči se o unikajícím plynu dozvěděli ve středu ve 22:18 hodin.

„Po příjezdu našich dvou jednotek už vykazovalo 20 osob příznaky otravy oxidem uhelnatým. Naměřená koncentrace oxidu uhelnatého překračovala hranici 400 ppm,“ popsal Žemlička a dodal, že do areálu tak byly přivolány i tři cisterny s kyslíkovými lahvemi a automobil pro případný odvoz zraněných. Kromě hasičů a zdravotníků byli na místě i policejní hlídky, které musely klidnit napjatou atmosféru.

Hasiči se postarali o odvětrání bytového domu a pomohli s přenosem zraněných osob do sanitek. Zásah ukončili ještě před půlnocí.

Děti zůstávají na pozorování

Podle mluvčího záchranářů Zlínského kraje Jakuba Omelky se výjezd do Nového Dvora jevil zprvu jako běžná záležitost. „Bezprostředně po příjezdu na místo však naši záchranáři zjistili, že situace je daleko vážnější, než bylo původně hlášeno,“ nastínil a upřesnil, že do Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně a nemocnice v Uherském Hradišti bylo převezeno 12 osob, mezi nimi také nezletilí. „Stav pacientů naštěstí nebyl v době převozu vážný,“ ujistil.

Do zlínské nemocnice byli s otravou převezeni tři dospělí a čtyři děti. „Dospělí pacienti dostávali kyslíkovou terapii a byli ráno propuštěni domů. Děti jsou ještě hospitalizované, ale nejsou v ohrožení života. Jejich stav se zlepšuje a vypadá to, že budou moci být odpoledne nebo v pátek ráno propuštěni,“ řekla ČTK mluvčí zlínské nemocnice Dana Lipovská.

V Uherskohradišťské nemocnici jsou tři dospělí a  dva dětští pacienti. „Nikdo není v ohrožení života. Jeden z dospělých pacientů je na jednotce intenzivní péče, ale spíše kvůli pozorování, žádné komplikace nemá,“ uvedla mluvčí nemocnice Lucie Sedláčková.

Případem se už zabývají kriminalisté z Uherského Hradiště. „A to pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti,“ potvrdil policejní mluvčí Petr Jaroš.

Nesmysl, kterému věří čtvrtina Čechů, může vést ke zbytečným úmrtím v domácnostech

Jak na to

Reklama

Výběr článků

Načítám