Hlavní obsah

Z balíku na poště vycházel kouř, bylo v něm Čugajevovo činidlo a další látky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vsetín
Aktualizováno

Hasiči ve čtvrtek zasahovali v depu České pošty ve Vsetíně, kde z poškozeného balíku unikala chemická látka a dým. Jednoho zraněného muže převezla záchranná služba na ošetření do nemocnice ve Zlíně. Nakonec se ukázalo, že v balíku byly potřeby pro laboratoř základní školy, mimo jiné Čugajevovo činidlo.

Foto: HZS Zlínského kraje

Hasiči při zásahu na poště

Článek

„Operační důstojník hasičů ve Zlíně přijal ve 4.47 hod. hodin hlášení, že v depu České pošty na ulici Bobrky ve Vsetíně uniká z poškozeného balíku kyselina a kouří se z něj,“ informoval Roman Žemlička z Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje.

„Na místě události byla policie už před příjezdem hasičů. Při průzkumu hasiči zjistili, že v poškozeném balíku jsou menší obaly s hydroxidem sodným. Dále zjistili, že chemikálií je poškozen i další balík. Obě poškozené zásilky uložili do igelitových pytlů,“ popsal Žemlička.

Foto: HZS Zlínského kraje

Balík, ze kterého vycházel kouř.

Zaměstnanci pošty preventivně opustili budovu depa. Jeden z nich si stěžoval, že ho pálí oči. Sanitka muže převezla do nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně na oční oddělení.

Jak hasiči posléze zjistili, obsah balíku byl adresován pro chemickou laboratoř základní školy. „Obsahem balíku bylo aktivní uhlí, Čugajevovo činidlo, karbid vápníku, hydroxid sodný, hydroxid vápenatý a dva litry kyseliny chlorovodíkové,“ uzavřel Žemlička.

„V daném případě došlo ze strany odesilatele k porušení poštovních podmínek, které stanoví, že nelze v balíku přepravovat žíraviny, kyseliny a podobně. Věc je zatím v šetření, není vyloučeno, že budeme vyžadovat náhradu škody. Došlo ke zranění jednoho pracovníka a na určitou dobu musela pošta přerušit práci,“ sdělil mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Čugajevovo činidlo je jednoprocentní ethanolový roztok diacetyldioximu, kterým se prokazuje přítomnost niklu. Název dostalo podle ruského chemika Lva Alexandroviče Čugajeva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám