Hlavní obsah

Výtvarník Týc prý v potyčce se strážníky bránil starší ženu

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Výtvarník Roman Týc (vlastním jménem David Hons), který si letos odseděl měsíc ve vězení za to, že vyměnil figurky na pražských semaforech, se v úterý zpovídal před Obvodním soudem pro Prahu 1 z dalšího přečinu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Výtvarník Roman Týc

Článek

Za údajné napadení strážníka mu hrozí až čtyřletý trest. Do konfliktu s městskou policií se dostal v únoru, den před svým nástupem do vězení. Podle strážníků jednoho z nich udeřil do hlavy. Hons naopak tvrdí, že byl zbit teleskopickým obuškem.

Výtvarník se letos 22. února kolem půl jedenácté hodiny večer cestou z divadla připletl do hádky dvou strážníků se starší ženou. Městští policisté dohlíželi na odtah špatně zaparkovaného vozu na křižovatce ulice Divadelní a Konviktská v Praze 1. Ženě vadilo, že jí odtahový vůz brání v průjezdu a vytýkala strážníkům, že nedělají něco užitečnějšího. Ti si hlasité výtky nenechali líbit a ženu legitimovali.

Policisté prý na ženu křičeli

Ve chvíli, kdy Hons skupinku míjel, žena plakala. „Když vidíte starší ženu v takové ponižující situaci, musíte něco udělat,“ vysvětloval v úterý soudu, proč se do věci vložil. Policisté na ni prý hulákali. „Vyštěkl na ni tak, že ze mě vyskočilo, ať se chovají slušně,“ popsal jednání jednoho ze strážníků.

Následující konflikt líčí pochopitelně každá ze stran jinak. Podle státní zástupkyně Karolíny Fialové měl Hons na adresu policistů křičet: „Přestaňte prudit slušné lidi a jděte do prdele, je to k hovnu.“

Výtvarník tvrdí, že vulgární slova nepoužíval a v první fázi ani nekřičel. Naopak muži zákona jej prý častovali větami jako „Neser se do něčeho, do čeho nevidíš.“ Podle samotných strážníků údajně použili předepsanou výzvu „Zanechte svého protiprávního jednání.“

Měl být napaden obuškem

Když se Hons údajně odmítl legitimovat, rozhodli se ho strážníci předvést na služebnu policie. Zatýkání, při němž mu nasadili pouta, se však proměnilo v potyčku, kterou samotný Hons přirovnal k hospodské rvačce.

Podle žalobkyně použili strážníci pouze povolené donucovací prostředky jako hmaty, chvaty či uchopení za ruce. Hons, který se bránil, přitom měl jednoho z nich uhodit loktem do hlavy, při nuceném nástupu do policejního auta ho pak ještě kopal, plivl mu do obličeje a sám se několikrát uhodil o dveře auta.

Ten naopak tvrdí, že byl v autě bit teleskopickým obuškem do hlavy a oblasti ledvin. Policistu podle svých slov nepoplival, ale možná poprskal, když na sebe z blízka křičeli. Žena, kvůli jejíž hádce se strážníky konflikt začal, vypověděla, že žádné údery přímo neviděla. Když byl ale Hons naložen do auta, zevnitř se ozýval hluk a vůz se třásl. „Představovala jsem si, že ho v autě mlátí. Dovnitř ale vidět nebylo,“ uvedla jediná svědkyně zatýkání.

Soudkyně Helena Krátká odložila rozhodnutí na červen, protože Honsův obhájce Michal Pokorný trvá na tom, aby byl osobně vyslechnut znalec, který hodnotil úrazy strážníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám