Hlavní obsah

Vyšetřování nemocničních vražd urychlil primář

HAVLÍČKŮV BROD

Policisté zabývající se kauzou vražd v havlíčkobrodské nemocnici ve středu přiznali, že trestnímu oznámení podanému na podzim nebyla věnována zpočátku patřičná pozornost. Výrazné urychlení přineslo až přihlášení se primáře oddělení ARO a informace, které policistům řekl. Potvrdili také, že na kontě zabijáka je osm vražd.

Článek

Policie zatkla 1. prosince Petra Zelenku, byl obviněn z vraždy osmi lidí, nyní je ve vazbě. Pacientům na oddělení ARO podával lék heparin, který zabraňuje srážení krve. Nemocní jej přitom neměli předepsaný a zemřeli na rozsáhlé vnitřní krvácení. Zelenka v nemocnici pracoval sedm let na pozici zdravotní sestry.

Trestní oznámení bylo podáno 13. října, na stůl policistů se dostalo o deset dnů později. Policisté ve středu přiznali, že zpočátku nebylo oznámení o dění v nemocnici považováno za akutní a prověřování nahlášených údajů probíhalo standardní formou. Oznámení bylo postaveno na špatné aplikaci léku a nebylo uvedno, že kvůli tomu někdo zemřel.

Vyšetřování pak zpomalila nemoc policisty, který se oznámením zabýval. Vrátil se k němu za tři týdny. Prostřednictvím právničky se rozhodl vyslechnout ředitele nemocnice. Než k tomu však došlo, sám se přihlásil primář oddělení ARO Pavel Longin, který svou výpovědí výrazně urychlil vyšetřování. K plánovanému výslechu ředitele nemocnice mělo podle domluvy dojít teprve dnes.

Posun ve vyšetřování nastal koncem listopadu. Díky výpovědi pracovníků nemocnice a přítomnosti soudního znalce mohli policisté v případu pokročit a přistoupit k zadržení Petra Zelenky, a to při jeho nástupu do práce v jihlavské nemocnici.

Obětí vražd je osm

Východočeská policie potvrdila, že na kontě Petra Zelenky je osm dokonaných vražd, přestože ještě v úterý policie tvrdila, že mrtvých je sedm. Ředitel východočeské policejní správy v Hradci Králové Petr Přibyl ve středu přiznal, že k chybě došlo omylem při nepřesném přepisu tiskové zprávy. "Za tuto nepřesnost se omlouvám," řekl.

Policisté rovněž uvedli na pravou míru informace, podle nichž má být dokonaných vražd dokonce devět. "Údajná devátá oběť sice figuruje na seznamu zemřelých, ale je to pacient, kterého se sice obviněný pokusil zabít, jenže lékaři jej zachránili. Zemřel až měsíc a půl poté, a to bez souvislosti s podáním heparinu. Je to jeden z pacientů, které evidujeme mezi devíti pokusy o vraždu," sdělil hradecký kriminalista Michal Hynek.

Kriminalisté současně nevyloučili, že se jedná o konečnou bilanci. Lidé se na policii stále obrací a případ se tak bude pravděpodobně vyšetřovat dlouhé měsíce.

Případu se věnují také ministerstva vnitra a zdravotnictví. Ministr vnitra Ivan Langer požádal policejního prezidenta Vladislava Husáka o důkladné prošetření vyšetřování. Husák již dal k tomuto příkaz. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek zase ustanoví znaleckou komisi [celá zpráva]

Chronologie případu vražd v havlíčkobroské nemocnici

květen - Zelenka začal pacientům oddělení ARO dávat lék heparin, který snižuje srážlivost krve. Do konce září usmrtil nejméně osm lidí

25. září - Nemocnice se Zelenkou rozvazuje pracovní poměr dohodou. Primář ARO Pavel Longin podezírá Zelenku a chce podezřelá úmrtí pacientů prozkoumat.

13. října - Nemocnice sepsala trestní oznámení.

23. října - Policie v Havlíčkově Brodě dostala poštou trestní oznámení. Není v něm ale výslovně uvedeno, že pacient po podání léku zemřel. Kriminalista oznámení nepovažoval na závažné, poté onemocněl.

27. listopadu - Po třítýdenní nemoci nastoupil kriminalista do zaměstnání a policie se případem začala intenzivně zabývat.

29. listopadu - Primář ARO Longin kontaktoval sám policii o den později vypověděl, že podezírá Zelenku

1. prosince - Policie v nemocnici v Jihlavě po potyčce zatkla Zelenku a obvinila jej z osmi vražd a devíti pokusů o vraždu. Zelenka se k vraždám přiznal.

5. prosince - Hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil odvolal ředitele havlíčkobrodské nemocnice Josefa Pejchla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám