Hlavní obsah

Výsadkáři KFOR odsouzeni za opilecké řádění v Řecku

Novinky, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHRUDIM

Chrudimský okresní soud ve středu uznal profesionální vojáky 43. výsadkového praporu brigády rychlého nasazení z Chrudimi Martina Kraňku a Lukáše Vanického vinnými výtržnictvím, kterého se dopustili na výletu z kosovské mise vloni v prosinci v řecké Tessalonice. Vyměřil jim peněžitý trest, každému 5 tisíc korun.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační foto

Článek

Protokol sepsaný řeckou policií obvinil elitní české vojáky z toho, že obtěžovali návštěvníky baru. Incident měli údajně způsobit i v obchodu s textilem a agresivně se chovali k přivolaným řeckým policistům, měli i demolovat zařízení policejní služebny a policistům se vzpěčovat a urážet je.

"Řečtí policisté se mnou jednali s odstupem, protože to nebyl první incident našich vojáků," řekl u soudu svědek, který velel eskortě vojenské policie, jež si pro chrudimské výsadkáře spěšně v noci přijela.

Soudce Jaroslav Vařečka oba vojáky zprostil obžaloby z vojenských trestných činů urážek mezi vojáky a zprotivení, protože se nekontrolovaného opileckého chování dopustili během svého volna a v civilním oblečení. "Peněžitý trest za výtržnictví pokládám za dostatečný," poznamenal po vynesení rozsudku soudce Vařečka.

Výlety do Řecka skončily

"Jsme speciální bojová jednotka cvičená pro určité úkoly, ale vojáci musejí své chování kontrolovat. Vojáka, který selže, čeká kázeňský trest a případně i odchod ze služby," řekl ještě před vynesením rozsudku velitel chrudimských výsadkářů Oldřich Nápravník.

Jím naznačený odchod obou vojáků z armády potvrdil i jejich obhájce. "Čeká je civil, to je jasné," připustil obhájce. Oba vojáci se v soudní síni vzdali práva na odvolání.

"Těm výletům do Řecka jsme říkali šedesátky, protože bylo vybráno vždycky přesně 60 lidí, kteří dostali volno a mohli se na dva dny odreagovat někde v civilizované oblasti. Tímto případem výlety do Řecka skončily," řekl Právu příslušník kosovské mise, který si nepřál být jmenován.

Reklama

Výběr článků

Načítám