Hlavní obsah

Výsadkář Bundeswehru si za smrt může sám

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHEB

Po téměř devítileté vyšetřovací peripetii policisté definitivně uzavřeli případ smrti německého výsadkáře Rollanda Ströbela, který se v září 1994 zabil při cvičném seskoku z letadla ve Sklářích na Chebsku poté, co se mu neotevřel hlavní padák.

Foto: Tomáš Šebesta

Kadeřnický workshop

Článek

Původně byl ze smrti příslušníka Bundeswehru obviněn dnes již bývalý vysoký úředník ministerstva vnitra Vlastimil Němec, kterému hrozilo až pětileté vězení. Žalobce mu jako řídícímu seskoku kladl za vinu, že řádně nezkontroloval uchycení padáku na Ströblově těle, které nebylo zcela v pořádku. Parašutista po výskoku z letadla nedokázal padák otevřít a volným pádem se zřítil na zem z osmi set metrové výšky.

Vyšetřování v posledních měsících ale vzalo obrat o sto osmdesát stupňů a poslední verdikt zní: Výsadkář si za smrt může sám.

Zastavení stíhání

"Už jsme podali k soudu žalobu na pana Němce z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti z nedbalosti. Soudce nám ale případ vrátil, abychom důkazy doplnili o znalecký posudek z oboru sportovního parašutismu. Z jeho závěru nebyla prokázána souvislost mezi jednáním obviněného a pádem poškozeného. Takže jsme trestní stíhání zastavili," řekl ve středu chebský státní zástupce, který případ dozoroval.

Výsadkář podcenil situaci

Podle soudního znalce Ladislava Horáka, který pro policii posudek zpracoval, nese na tragédii vinu především sám výsadkář. "Byl po flámu nevyspalý a ještě pod vlivem zbytkového alkoholu. To sehrálo zásadní roli při seskoku. Jasně podcenil celou situaci," uvedl Horák.

Podle něho člověk v takovém stavu, jako byl před seskokem Ströbl, ztrácí například koordinaci v čase. "V okamžiku, kdy nemohl otevřít hlavní padák, měl šanci otevřít záložní. Ani se o to nepokusil. Nešlo přitom o žádného začátečníka. Výsadkáři jsou školeni jak v nouzových situacích postupovat. Mají v hlavě zafiksováno, že v případě problému mohou použít záložní padák. Musí ale po něm sáhnou okamžitě. Jde o bleskovou reakci a pokud není ten člověk zcela fit, nemusí to stihnout včas," vysvětlil znalec.

Podle něho nemohl Němec ani ovlivnit uchycení hlavního padáku před seskokem. "Šňůra, která trable způsobila, nebyla vidět. Instruktor to zaregistroval, až když už nemohl zasáhnout. Výsadkář navíc vyskočil atypicky, a proto mu nešlo nacvičeným způsobem padák otevřít," uzavřel Horák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám