Hlavní obsah

Výrobci a distributoři drog u sebe měli i policejní služební průkazy

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Organizovanou skupinu pachatelů, kteří se zabývali výrobou, prodejem a distribucí drog, zadrželi olomoučtí kriminalisté. Při domovních prohlídkách navíc kromě samotných drog zajistili i technologii a léčiva k jejich výrobě, peníze, arsenál zbraní a také několik policejních služebních průkazů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mužům ve věku 37 a 38 let z Frýdeckomístecka a Prostějovska hrozí až 12 let za mřížemi, muži (44) z Uničova až deset let.

„Počínání pachatelů jsme monitorovali a dokumentovávali řadu měsíců, přičemž jako prvního zadržela zásahová jednotka čtyřiačtyřicetiletého muže 31. května v místě jeho bydliště v Uničově,“ řekl ve středu novinářům náměstek ředitele kriminální policie Karel Kadlec.

Při domovní prohlídce byla podle něj zadržena kompletní varna k výrobě pervitinu, 157 gramů drogy, větší množství léčiva a chemikálií potřebných k výrobě drogy, sud z poloviny plný odpadního produktu vznikajícího při výrobě metamfetaminu.

„Zajištěno bylo také 145 tisíc korun, 4695 euro, mnoho dalších věcí pocházejících z trestné činnosti a malorážní puška s optikou a náboji,“ doplnil zástupce vedoucího policie Jiří Musil s tím, že zadržený je „zkušeným“ recidivistou, jenž má okolo sebe široký okruh lidí, pro které drogy vyrábí. „Zisky z této činnosti měl statisícové,“ řekl Musil.

Další dva pachatelé byli zadrženi 19. června v objektech v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Při domovních prohlídkách kriminalisté zadrželi 234 gramů pervitinu a kompletní laboratoř na jeho výrobu. Policisté nalezli také několik zbraní s tisícovkou nábojů včetně dvou samopalů.

Pachatelé vlastnili tři falešné průkazy policie

Zajištěna byla i dvě vozidla BMW X5, která pocházejí z trestné činnosti, 100 tisíc korun a tři služební průkazy policie s upravenými fotkami zločinců a jednoho podezřelého. Ten byl rovněž zadržen, ale ještě téhož dne i propuštěn, neboť poznatky policistů na jeho obvinění nebyly dostačující.

„Šetřením jsme zjistili, že mladší z mužů od loňského listopadu do nynější doby vyrobil nejméně 1234 gramů pervitinu z volně prodávaného léčiva obsahující pseudoefedrin. Tyto léky mu zajišťoval starší z mužů z Polska. Droga byla distribuována zejména do Moravskoslezského kraje a také několika osobám z kraje Olomouckého,“ uvedl Kadlec a dodal, že všichni tři pachatelé byli vzati do vazby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám