Hlavní obsah

Výrobce leteckých dílů WPA daně nekrátil, rozhodl žalobce a zastavil vyšetřování

Státní zastupitelství došlo k závěru, že se česká firma WPA Plzeň, výrobce leteckých dílů a nanomasek, nedopustila krácení daně a její stíhání zastavilo. Případ starý čtyři roky řešila také policie. O rozhodnutí informoval v úterý mluvčí firmy Michal Štefl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

S příběhem plzeňské firmy a podezření z krácení daně přišel v sérii reportáží Ve stínu daňového pekla server Seznam Zprávy, který případ sledoval předchozí měsíce.

„Na WPA před čtyřmi lety 'zaklekli' berní úředníci (kvůli údajně falešným fakturám k dílům do letadel) a zpochybnili dvouletou výrobu firmy v hodnotě desítek milionů korun. Vyvodili si, že firma neprávem žádala od státu odpočet DPH z plnění odebraných od svého dodavatele," uvedl mluvčí.

Státní zastupitelství teď podle Štefla rozhodlo, že se WPA pochybení nedopustila a stíhání zastavilo. „Provedené důkazy prakticky vyloučily alternativu, že by jednatelé obviněných firem podali daňová přiznání za pomoci fiktivně vystavených faktur," uvedl podle mluvčího v usnesení plzeňský státní zástupce Pavel Raček.

Muž chybně zaslal finančnímu úřadu půl milionu, ten mu je odmítal vrátit

Ekonomika

„V případě řady svědeckých výpovědí jsou jednotlivá vyjádření osob finančním úřadem vytržená z kontextu a úřad jejich význam nedůvodně přeceňuje, zejména pokud svědčí v neprospěch společnosti," citoval Štefl následný verdikt Vrchního státního zastupitelství.

Postup státu stál firmu stovky milionů

Podle mluvčího tak firma vyhrála spor, ale musela zaplatit miliony korun za právníky. „Berní úředníci se výsledkem státních zástupců odmítli zabývat a WPA neuspěla ani s odvoláním u brněnského finančního ředitelství," řekl mluvčí.

„Na postup finanční správy jsme proto byli nuceni podat řadu žalob. Mezi nimi jsou i žaloby, k jejichž projednání se soud ani po 1,5 roce nedostal. Stále čekáme na výsledek soudního řízení," uvedl majitel WPA Jiří Heckel.

Úřady případ nekomentují. „Finanční úřad pro Plzeňský kraj se ke konkrétním daňovým subjektům a daňovým řízením nemůže vyjádřit s ohledem na zákonem uloženou povinnost mlčenlivosti. Mlčenlivosti nás může zprostit daňový subjekt (tedy WPA)," řekla mluvčí úřadu Michaela Hošťálková.

Kobercový nálet berňáku. Údaje chtěl i po novomanželech, kteří měli hostinu doma

Ekonomika

Podle Heckela v roce 2017 přišly firmě, která měla tehdy minus miliardu korun na účtu, za dva dny zajišťovací příkazy na 21 milionů Kč kvůli údajným fiktivním fakturám. Banky pak omezily investice do firmy. Podle Štefla to ale WPA ustála a letos zahájila výrobu vlastních nanomasek proti koronaviru pro nemocnice a policisty.

Znalci spočítali, že finanční správa způsobila firmě WPA škodu ve výši 311 milionů korun, dodal Štefl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám