Hlavní obsah

Výplatu úplatků hodili na Redlova řidiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mužem mnoha tváří byl podle policejního obvinění v kauze kolem nyní již bývalého a trestně stíhaného náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN) v případu rovněž obviněný Ivo Pitrman (50) ze Zlína.

Foto: Vít Šimánek a Aktu.cz, ČTK

Petr Hlubuček na jedné z akcí magistrátu.

Článek

Zaprvé dělal osobního řidiče a asistenta zlínskému podnikateli Michalu Redlovi, kterého policie označila za hlavu této „organizované zločinecké skupiny“. Zajišťoval jeho převozy na tajné schůzky s ostatními členy, především do konspiračních bytů patřících Redlovi v pražské Revoluční a poté v Dlouhé ulici.

Detektivové z NCOZ ale také míní, že Pitrman pomáhal i při rozdělování a distribuci úplatků a jejich výměně z českých korun na eura. Měl na starosti vyplácení dalšího z obviněných, nyní již odvolaného ekonomického ředitele a člena představenstva pražského dopravního podniku (DPP) Mateje Augustína.

PŘEHLEDNĚ: Kdo je kdo na seznamu obviněných v kauze Hlubuček

Krimi

To však nebylo všechno. Pitr­man podle kriminalistů zajišťoval i ochranu členů skupiny před jejím odhalením ze strany policie.

Nejlépe Ivošek, trošku gramotnej, technicky zdatnej, by se to měl naučit. Udělá bzzz, bzzz a proleze to
Pavel Kos v policejním odposlechu

Mimo jiné prý při převozech Redla činil opatření proti kontaktnímu sledování jinými auty, navíc opakovaně prohlížel Redlův byt v Dlážděné ulici, zda v něm nejsou instalovány odposlechy. Občas si k tomu přizval i firmu specializovanou na vyhledávání této techniky používané policií.

Další z obviněných členů skupiny, podnikatel a blízký Redlův přítel Pavel Kos, dokonce navrhl, aby se prohlídky konspiračního bytu dělaly pravidelně při příjezdu do něj a aby je dělal právě Pitrman.

Gazdík: Popírám, že by Redl zasahoval do rozhodování mého či STAN

Domácí

„Jo, ale to, řekli jsme si, asi bysme měli, asi to základní jakoby eee, to základní bysme si něco měli koupit a měl by se jeden člověk, nejlépe Ivošek, trošku gramotnej, technicky zdatnej člověk, by se to měl naučit, jako že když sem přijede, tak udělá bzzz, bzzz, bzzz, někde tady si dá půl hodinku a proleze to, že jo,“ řekl podle policejního usnesení na schůzce v bytě v Dlážděné loni 27. července Pavel Kos.

Kamery na auta

Na téže schůzce pak podnikatel Pavel Dovhomilja, kterého chce policie rovněž stíhat, navrhl Redlovi a Kosovi, aby vybavili svá auta kamerou. Ta pak bude snímat za nimi jedoucí vozidla a pomocí softwaru by on porovnával, zda za nimi jezdí stále stejná auta.

Podle tvrzení detektivů se Pitrman zúčastnil minimálně ve dvou případech dělení peněz mezi členy skupiny, a to loni v lednu a v říjnu, kdy navíc sám finance dával do několika obálek. S jedním z uplácejících podnikatelů pak zajel loni v červenci vyměnit koruny na eura, aby následně přivezl dvě obálky, přičemž jedna obsahovala 9670 eur (zhruba 240 tisíc korun). Tato částka byla podle policistů určena pro ekonomického ředitele DPP Augustína.

Pitrmanovi nyní hrozí za účast na organizované zločinecké skupině v případě odsouzení dva roky až deset let za mřížemi. Policie ho označila za toho, kdo skupinu „podporoval“.

Výběr článků

Načítám