Hlavní obsah

Vyklízení drogové varny v Kyjově převzali hasiči

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domy v Kyjově na Hodonínsku, které odsouzený výrobce drog František Matura alias Chemik proměnil v laboratoř, ovládli ve čtvrtek hasiči. Vystřídali specializovanou firmu a likvidují nebezpečné látky v nestabilních sudech. Práci hasičů předcházela evakuace lidí.

Kyjov ChemikálieVideo: Milan VOjtek, Právo

 
Článek

„Hasičský záchranný sbor akci převzal v úterý v podvečer, když pracovníci firmy narazili na nebezpečné látky, se kterými se nedalo manipulovat. Proto jsme z asistence přešli do řízení akce. Ve středu jsme pak ve spolupráci s policií a Městem Kyjov chystali práci tak, aby to dnes mělo hladký průběh,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Ostrava přispěje do sbírky pro obyvatele domu, kde explodovala varna drog

Krimi

Byť pracovníci specializované firmy objekt prozkoumali a k dispozici byl i posudek z dob vyšetřování kauzy muže, který ve dvou domech ve velkém vyráběl drogy a skladoval další nebezpečné látky, postupné odvážení materiálu vedlo k dalším nálezům. V úterý se jednalo o tak nebezpečný materiál, že jej pyrotechnici likvidovali na poli za městem. Na látky upozornili pracovníci firmy.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hasiči nastupují na likvidaci nebezpečných látek.

„Policejní pyrotechnici provedli průzkum. Látky, které by při převozu mohly být nestabilní, zlikvidovali na bezpečném místě řízeným odpalem. Zvolili k tomu pole v majetku města a samotný odpal byl s vědomím města tak, že pyrotechnici vyloučili nežádoucí vliv na životní prostředí,“ řekl mluvčí jihomoravské policie Petr Vala.

Varná centra, k nimž zahoříte láskou

Tipy a trendy

Ve čtvrtek ráno nastoupili do akce nejprve policisté. „Přes čtyřicet policistů dohlíží na evakuaci lidí z vymezené oblasti, informují obyvatele okolí a samozřejmě dohlíží na dopravu a střeží ulici, kde pracují hasiči. Po evakuaci se pustili do práce hasiči. Ti na místě mají i chemickou laboratoř. Největším problémem jsou zřejmě chemikálie, uložené v sudech poznamenaných stářím.

„Jedná se o nebezpečné látky dráždivého charakteru, se kterými nemůže firma bezpečně manipulovat. Víme, o jaký typ látek se jedná, je jich tam několik sudů. My je přečerpáme do bezpečných obalů a pak si další zase zajistí firma,“ řekl mluvčí hasičů.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hasiči v Kyjově likvidují nebezpečné látky ve varně drog

Mimořádnost nejspíše prodlouží práce na vyklízení domu. Plán počítá se čtrnácti dny, mluvčí kyjovské radnice Filip Zdražil doufal, že by mohlo být vše hotovo do konce týdne.

Ovšem jen v ideálním případě a ten se nekoná. Likvidace chemikálií je na objednávku města, které ve správním řízení rozhodlo o exekučním vyklizení. Náklady, plánované ve výši dva miliony korun, bude vymáhat po Maturovi. Jak to bude s prací hasičů, zatím není rozhodnuto.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hasiči v Kyjově likvidují nebezpečné látky ve varně drog

„Zatím nelze ani vyčíslit, kolik to bude stát, a tak i otázka vymáhání je předčasná. Nelze vyloučit ani nové nálezy. I předtím jsme objekt prozkoumali, ale pak se postupně při odebírání objevovaly další látky. V tuto chvíli si myslíme, že by ale už neměla být potřeba překlopit asistenci na zásah hasičů,“ dodal mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám