Hlavní obsah

Výhrůžky bombou ve jménu IS jsem vymyslel já, líčil u pražského soudu svědek

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V případu Marcela Houfa (22), který se podle obžaloby podílel na desítkách výhružných telefonátů, vypovídal ve středu před pražským městským soudem jako svědek jeho kamarád. Ten byl podle obžaloby i podle svých vlastních slov tím, kdo telefonoval a vyhrožoval teroristickými útoky či vystřílením obchodního centra. Kvůli nepříčetnosti ale bylo jeho stíhání zastaveno. Oba mladíci mluví o tom, že šlo o zábavu.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaný Marcel Houf u soudu

Článek

„Volání na policii jsem vymyslel já. On (Houf) toho byl svědkem, ale nikdy se toho přímo neúčastnil. Všechno bylo z mojí hlavy,“ uvedl svědek jménem Josef.

V podstatě po celou dobu výpovědi zdůrazňoval, že to byl on, kdo volal na vybrané instituce, kdo je vybíral i kdo rozhodoval, co bude obsahem telefonátů. „Na internetu jsem vyhledával policejní služebny a lokality. Žádný konkrétní systém ani důvod to nemělo,“ řekl mladík, který je o půl roku starší než Houf.

Josef potvrdil Houfova slova o tom, že se potkali při on-line hraní počítačových her, ale tváří v tvář se setkali až v soudní síni. Houf prý přišel s nápadem volat na Linku důvěry nebo do pizzerie a dělat si z nich legraci.

„Mě pak napadlo, že se to dá využít i jinak,“ uvedl Josef. A tak začal volat, častokrát i za použití modulátoru hlasu, na policejní stanice, do nemocnic a podobně.

To byl jen takový humor, vysvětloval mladík u soudu hrozby vystřílením obchodního centra

Krimi

Ve více než čtyřiceti případech vyhrožoval například odpálením bomby ve vlacích, zdravotnických zařízeních, vystřílením obchodních center, lesoparků atd. Představoval se buď jako bojovník Islámského státu, nebo pod přezdívkami filmových či seriálových postav. Někdy telefonáty podbarvoval za pomoci Houfa arabskou hudbou, tikáním bomby či výstřely.

„Byla to taková pseudozábava. Nevím, proč mi to v tý době přišlo legrační, prostě jsem se tomu smál,“ vysvětloval Josef.

Houfa k telefonátům přizval prý proto, aby se také mohl zasmát. „Nepomáhal mi. Většinou když jsem volal, tak mi dával do chatu smajlíky, než aby něco inicioval,“ hájil obžalovaného.

Během hodiny volal mladík z Přerovska 100krát na tísňovou linku a byl sprostý

Krimi

Trestní stíhání pro vydírání, šíření poplašné zprávy a vyhrožování spácháním teroristického činu bylo vůči Josefovi zastaveno pro jeho nepříčetnost. V současnosti se léčí kvůli toxické psychóze, kterou prý během tří neděl telefonátů v roce 2017 prodělal.

„Z dnešního pohledu se na to dívám strašně. Myslím především na ty lidi, který toho byli obětí. Cestující, kolemjdoucí, každýho, kdo do toho byl zataženej,“ řekl Josef. „Je mi líto, že jsem to udělal,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám